Nemojte odlagati zimsku odjeću: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja aprila

16.04.2024. | 08:58

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za naredne dvije sedmice, za period do 29. aprila ove godine.

Kako navode, nakon dužeg perioda sa natprosječnim temperaturama i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, stiže nam osjetnija promjena vremenskih prilika u BiH.

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature vazduha u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja. Na planinama kiša će postepeno prelaziti u susnježicu.

Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavaće do kraja sedmice. Temperatura će biti ispod prosjeka za ovo doba godine. U višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature zraka variraće između 0 i 6 u Bosni, na jugu Hercegovine do 10 stepeni. Najviše dnevne temperature u Bosni između 2 i 8, na jugu zemlje do 15 stepeni. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko – 4°C.

U ponedjeljak (22.04.) u centralnim područjima zemlje zadržaće se nestabilno vrijeme sa kišom. Od utorka (23.04.) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika.

U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz a maksimalne dnevne temperature biće u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između 1 i 7 u Bosni, na jugu zemlje do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 8 do 14, u Hercegovini do 18 stepeni.

Oznake: BiH, Prognoza, Vrijeme