Lučić se oglasio nakon novog skrnavljenja spomenika: Najstrašniji oblik zastrašivanja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da skravljenje spomen-ploče podignute u znak sjećanja na 24 srpska borca i civila ubijena u selu Jelačići kod Kladnja predstavlja najstrašniji oblik zastrašivanja i raspirivanja mržnje.

“Osuđujući ovaj vandalski čin”, rekao je Lučić i poručio da je ovo već četvrti put da je oskrnavljena spomen-ploča, te da do sada niko nije odgovarao za to, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

On je naveo da je kontaktirao predstavnike Zavičajnog udruženja “Jelačići” koji su ga upoznali o detaljima ovog nehumanog i necivilizacijskog čina, te da im je obećao pomoć, kao i da je dogovorena zajednička posjeta ovom napuštenom srpskom selu.

Lučić apeluje na sve nadležne institucije da se ispita ovaj incident koji šalje lošu poruku svima, a počinioci pronađu i adekvatno kazne.

“U posljednje vrijeme, nažalost, uobičajena je praksa u Federaciji BiH skrnavljenja srpskih spomenika i grobova, što predstavlja najstrašniji oblik zastrašivanja i rasprivanja mržnje”, istakao je Lučić.

U selu Jelačići prije rata živjelo je oko 350 Srba, ali su svi napustili svoja ognjišta zbog ratnih dejstava i niko od njih se nikad nije vratio u ovo selo. Nijedna srpska kuća u selu ni 26 godina nakon rata nije obnovljena, a uz ovakve poruke niko i ne pomišlja na obnovu i povratak, navodeno je u saopštenju.

Spomen-ploča poginulim stanovnicima i braniocima sela Jelačići kod Kladnja ponovo je oskrnavljena, objavilo je juče Zavičajno udruženje “Jelačići”.

“Prije nepunih mjesec dana obnovili smo razbijenu spomen-ploču, da bi je neko iz njemu poznatih razloga opet izlupao. Obraćali smo se policiji i raznim institucijama Federacije BiH s ciljem zaštite naše imovine i ljudi koji dolaze u selo”, navodi se u objavi Udruženja na “Fejsbuku”.

Oni su ukazali da je sve to uzalud, te da stiču utisak da se sve to dešava uz prećutnu podršku tih institucija.

Spomen-ploča je podignuta u znak sjećanja na 24 mještanina koje su ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja i Živinica. Ovo spomen-obilježje se više puta našlo na meti vandala, ali su ga Srbi, nekadašnji mještani, obnavljali.

Ostavite komentar: