Korona stavlja na velike muke! Roditelji i dalje ne mogu ostajati sa djecom u bolnici

Od pojave pandemije virusa korona roditeljima mališana koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru RS, ali ne svim kategorijama, nije dozvoljeno da s njima borave u sobama, a te mjere ostaju i dalje na snazi, kazali su danas iz UKC RS.

Poručuju da je za organizaciju rada u Klinici za dječje bolesti UKC RS zadužen načelnik klinike Vladimir Mirošljević, te on i donosi odluke o svim protivepidemijskim mjerama koje se tiču pomenute klinike.

“Mjere su uvedene isključivo zbog zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječje bolesti jer su odrasli često prenosioci bolesti i kao takvi mogu vrlo lako da unesu virus u Kliniku za dječje bolesti”, ističu iz UKC RS. Prema preporukama načelnika Vladimira Mirošljevića, a koje se tiču prevencije širenja infekcije virusom korona u ovoj klinici na odjeljenjima gdje su smješteni teški pacijenti s ozbiljnom kliničkom slikom koja zahtijeva kompleksne dijagnostičke i terapijske procedure i dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno s djecom smještene su i majke.

“Riječ je o sljedećim kategorijama: djeca oboljela od hematoonkoloških oboljenja, dijabetesa, djeca s poteškoćama u razvoju, majke dojilje i djeca do godinu dana starosti, te još neke kategorije kao što su djeca sa stranim tijelom u respiratornom traktu jer to stanje predstavlja akutno stanje u pedijatriji, gdje ljekar procijeni da je neophodna pratnja majke”, kazao je Mirošljević.

Dodaju da treba uzeti u obzir da Klinika za dječje bolesti UKC RS svakodnevno na Intenzivnoj njezi ima oko 10 pacijenata na respiratoru, oko 10 hematoonkoloških pacijenata i u prosjeku 15-20 neonatusa – prijevremeno rođene djece, te da za ovakve pacijente izloženost infekciji virusom korona može biti kobna.

Podsjećanja radi, nedavno je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS preporučilo rukovodstvu Univerzitetskog kliničkog centra RS da moraju primjenjivati važeći Pravilnik o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Taj pravilnik je važio i prije pojave virusa korona i, uz preporuku pedijatra, roditelji djece mlađe od šest godina su mogli da ostaju uz dijete.

Međutim, dozvoljeno im je da situacije mogu procjenjivati pojedinačno, uzimajući u obzir sve faktore koji mogu uticati na liječenje, a radeći u najboljem interesu djeteta i imajući u vidu odgovornost na sprečavanju potencijalnog širenja virusa korona na Odjelu pedijatrije, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: