Korona “bukti” – nove mjere stupaju na snagu! Rad od kuće gdje god je moguće

Opštinski Štab za vanredne situacije u Bileći zaključio je da svi pravni subjekti u opštini, kao i republički organi uprave, jedinica lokalne samouprave i ostali koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike i poslove za koje je to moguće zbog epidemiološke situacije.

Svim vrstama ugostiteljskih objekata, bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole) do četvrtka, 25. marta, biće ograničeno radno vrijeme od šest sati do 22 časa, najavljeno je iz Štaba.

U ugostiteljskim objektima se ograničava i broj ljudi i na jednoj etaži tog objekta može biti maksimalno 50 gostiju. Dragstori mogu raditi od 22 časa do šest časova isključivo putem šalterske prodaje, jedan je od zaključaka opštinskog štaba.

Zabranjuju se organizovane rekreativne, trenažne i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta osim profesionalnih sportskih aktivnosti.

Radi sprečavanja širenja virusa korona u Bileći se zabranjuju i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Zabranjuje se rad fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja) i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku sa prekrivenim ustima, nosom i bradom, da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

Od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od sedam godina, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, kao i oni koji obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata. Iz opštinskog Štaba za vanredne situacije najavljuju pojačane kontrole Komunalne policije i inspekcija, te apeluju da građani poštuju propisane epidemiološke mjere.

Ostavite komentar: