“Korektiv svakog demokratskog društva”: Zvaničnici Srpske čestitali Međunarodni dan slobode medija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas, povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, čestitku svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Srpskoj, navodeći da su mediji nezaobilazan korektiv svakog demokratskog društva.

“Međunarodni dan slobode medija prilika je da se podsjetimo da su mediji nezaobilazan korektiv svakog demokratskog društva koji se ogleda u primjeni najviših novinarskih i etičkih standarda”, navodi se u čestitki Cvijanovićeve.

Cvijanovićeva je naglasila da je u ostvarivanju važne društvene funkcije zadatak medijskih radnika da profesionalno obavljaju svoj posao u interesu javnosti, te razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

“S druge strane, obaveza institucija i društva u cjelini je da unapređuje ambijent i klimu za njihov nesmetan rad i stvaraju pretpostavke za unapređenje ukupnog položaja poslenika javne riječi. U tom duhu, čestitam vam Međunarodni dan slobode medija, zahvaljujem na vašem predanom radu u obavljanju teške i izazovne profesije i dosadašnjoj saradnji”, navodi se u čestitki.

Čestitke povodom Međunarodnog dana slobode medija je uputio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

“U ime Vlade i u svoje ime, povodom Međunarodnog dana slobode medija upućujem vam iskrene čestitke, te koristim ovu priliku da vam se zahvalim što ste, u vrijeme globalne pandemije, pokazali koliko je značajna uloga medija, posebno za naše građane koji su imali brze, tačne i provjerene informacije”, navodi se u čestitki Viškovića.

On podsjetio da je proteklih godinu dana, svaki dio našeg društva bio izložen značajnim izazovima, a posebno mediji, koji su u uslovima izuzetno složene epidemiloške situacije, imali odgovoran zadatak da daju pravovremene informacije koje su bile od velike važnosti za očuvanje zdravlja stanovništva, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

“I u ovakvim složenim situacijama novinari su, često se i sami izlažući opasnosti, blagovremeno i autentično izvještavali javnost o zaštiti našeg stanovništva u uslovima borbe protiv ove pošasti i na tome treba svi zajedno da im budemo zahvalni”, ocijenio je Višković.

On je naglasio da će Vlada nastaviti da njeguje otvoren i partnerski odnos sa svim medijima, pružajući podršku slobodi izražavanja koja je presudna za svako demokratsko društvo, a sve s ciljem da građani Srpske budu brzo i istinito informisani.

Svjetski dan slobode medija, čestitao je i Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uz poruku da je sloboda medija temelj demokratskih društava, koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama.

Tegeltija je čestitku uputio novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u BiH, kao i drugim zaposlenim u sredstvima javnog informisanja.

Navodeći da je važnost prenošenja tačnih, blagovremenih i provjerenih informacija došla u punom kapacitetu do izražaja u jeku pandemije virusa korona, Tegeltija je zahvalio svim medijskim radnicima koji odgovorno i predano rade svoj posao u ovom teškom periodu pandemije, te izrazio punu podršku slobodi medija u skladu sa profesionalnim standardima novinarstva.

“Još jednom želim da vam čestitam Svjetski dan slobode medija i poželim bolji materijalni, profesionalni i ukupni društveni položaj i dobro zdravlje”, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Savjeta ministara upućenoj u njegovo i ime Savjeta ministara urednicima, novinarima, kamermanima, fotografima i ostalim zaposlenima u medijskim kućama u BiH.

Ostavite komentar: