Karan protiv povećanja plata policajcima: Prosječna je skoro 1.700 KM

10.11.2023. | 14:10

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da nisu opravdani zahtjevi sindikata za povećanje plata, jer policija nije pod staklenim zvonom već nosi breme, poteškoće, kao i dobre stvari u ovom društvu.

Smatram da imamo jako dobar status. Nekoliko puta smo povećavali plate policiji. Prosječna plata u MUP je skoro 1.700 KM. Početna plata pripravnika je gotovo 1.400 KM rekao je Karan.

On je napomenuo da je ne tako davno policajac u Srpskoj imao platu od 330 KM.

Karan je dodao da sindikat više primjedbi ima u vezi sa viškom radnih časova, što je, nažalost, činjenica kojoj doprinosi i nedostatak policijskih službenika.

“Bio bih srećniji od sindikata da možemo da odmorimo naše policajce. Zaista jesu negdje preopterećeni”, rekao je Karan i dodao da rade na rješavanju tog problema.

On je istakao da je jedan od strateških opredjeljenja i stvaranje etičke vrijednosti policajca, jer i one mogu uticati na prestanak obavljanja ovog posla, a ne samo počinjeno krivično djelo ili prekršaj.

“Želimo policajca kojeg će poštovati i kojem će vjerovati građani. Ali ga moramo poštovati i iz činjenice da je 31 policajac poginuo u obavljanju svojih službenih poslova od 1996. godine. I ne samo to, imamo nekoliko stotina fizičkih napada na policajce gdje su teško i lakše povrijeđeni”, rekao je Karan.