Iznenada popustili mjere: Od danas ponovo rade bašte lokala, uskoro potpuno otvaranje

Republički štab za vanredne situacije juče je iznenada odlučio da ugostitelji mogu otvoriti bašte, iako su samo dva dana ranije rekli da epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća za takvu mjeru.

Od četvrtka ugostiteljima će biti dozvoljen rad i u zatvorenom prostoru uz poštovanje zaštitnih mjera.

Napomenimo da su ovoj, najnovijoj odluci Štaba prethodili najavljeni protesti nezadovoljnih ugostitelja za danas.

Petak

Opravdana su zato pitanja javnosti da li se vlast “prepala” najavljenih okupljanja ili se epidemiološka situacija u Srpskoj za dva dana popravila.

Podsjetimo da je ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić nakon sjednice u petak izjavila da je bilo diskusije o otvaranju bašti ugostiteljskih objekata, ali je Štab procijenio da ipak situacija nije zadovoljavajuća za takvu odluku.

“Među prvim mjerama ublažavanja koje ćemo razmatrati kada bude bolja situacija biće otvaranje bašti ugostiteljskih objekata i povratak u školu đaka od prvog do petog razreda”, istakla je tada Gašićeva.

Nedjelja

Međutim, u nedjelju u popodnevnim časovima stiglo je saopštenje da je Štab na telefonskoj sjednici donio izmjenjenu odluku o radu kafića, kao i povratku u učionice osnovaca do 5. razreda, od 6. aprila.

Stariji osnovci, srednjoškolci i studenti i dalje će nastavu imati onlajn.

Ugostitelji, međutim, ne odustaju od protesta, koji je zakazan u 17 sati, i poručuju da “ne žele da ih više lažu”.

U petak se u Srpskoj od virusa korona liječilo 1.320 ljudi, dok je juče broj pacijenata u bolnici bio 1.393, piše Srpskaifno.

Zabrane

Do 12. aprila Štab je produžio zabranu rada fitnes centrima i kulturno-umjetničkim društvima, izvođenje muzike uživo, rad velnes i spa centrima, bazenima – osim za obavljanje trenažnog procesa od strane profesionalnih sportista, rad skijalištima, priređivačima igara na sreću i organizacija klasične tombole.

Nisu dozvoljene ni aktivnosti unutar ustanova kulture, pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije, koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru. Od danas mogu da rade tržni centri. Zabranjena su i dalje sva javna okupljanja u grupama većim od 30 osoba i sva privatna okupljanja – svadbe, krštenja, rođendani, u grupama većim od 10 građana.

Ostavite komentar: