Inspektori otkrili 10 neprijavljenih radnika: Ukupno izdali 62 prekršajna naloga

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prošloj sedmici širom Srpske izvršili 111 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i prijavljivanja radnika, te su u 54 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 62 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 156.500 KM, te otkrili i 10 neprijavljenih radnika.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da su inspektori za 27 poreskih obveznika izrekli usmeno rješenje, odnosno mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti koja neće biti izvršena ukoliko u roku od 72 časa od izricanja mjere, u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama, uplate izrečenu novčanu kaznu, saopšteno je iz ove uprave.

“Najviše nepravilnosti utvrđeno je kod poreskih obveznika sa područja koje pokrivaju područni centri Poreske uprave Republike Srpske u Banjaluci i Zvorniku, gdje je utvrđeno 12, odnosno 11 nepravilnosti”, rekao je Maričić.

Maričić je pojasnio da su zbog utvrđenih nepravilnosti prošle sedmice sankcionisani poreski obveznici iz Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Oštre Luke, Bijeljine, Nevesinja, Vukosavlja, Broda, Dervente, Teslića, Zvornika, Čajniča, Novog Goražda, Višegrada i Rogatice.

U saopštenju je naveden da će inspektori Poreske uprave Republike Srpske nastaviti sa ovom akcijom pojačanih kontrola na teritoriji cijele Republike, zbog čega su pozvali poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da prijave apsolutno sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa ili druge nepravilnosti.

Prijave se mogu izvršiti putem imejla (kontakt@poreskaupravars.org) ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave Republike Srpske, u rubrici “Prijava neizdavanja fiskalnih računa”.

“Naglašavamo da cilj Poreske uprave Republike Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje, te suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije”, poručili su iz ove uprave.

Ostavite komentar: