Inspekcija kontrolisala kladionice u Banjaluci: Nisu zatekli nijednog maloljetnika

23.02.2024. | 12:09

U 124 kontrolisana objekta u Banjaluci u kojima se u priređuju igre na sreću nije zatečeno nijedno maloljetno lice, saopšteno je iz Republičke uprave za igre na sreću.

Kontrolu su izvršili inspektori ove uprave uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banjaluka i službenih lica Centra za socijalni rad.

Republička uprava za igre na sreću konstantno vrši inspekcijski nadzor s ciljem sprečavanja učešća maloljetnika u igrama na sreću, o čemu govori i podatak da je u proteklih šest mjeseci izvršeno 1.249 kontrola, navodi se u saopštenju.

Iz ove uprave dodaju da su u ovim kontrolama izdata tri prekršajna naloga zbog prisustva maloljetnih lica u objektima u kojima se priređuju igre na sreću na automatima.

U saopštenju se ukazuje na to da Zakon o igrama na sreću ne sadrži odredbe kojima se propisuje udaljenost kladionica, automat-klubova, kazina i drugih objekata u kojima se priređuju igre na sreću od školskih objekata, ali je ovim zakonskim aktom definisano da je licu mlađem od 18 godina zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću, ulaz u kazina, kladionice, automat-klubove i prostore u kojima se priređuje klasična tombola.

Priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj dužni su da na vidnom mjestu naznače koja je zakonski dozvoljena starosna granica za učešće u igrama na sreću, odnosno zabranu ulaska maloljetnim licima u prostorije u kojima se primaju uplate za igre na sreću, dodaje se u saopštenju.

“Zajedničke aktivnosti nastavljamo i u narednom periodu, i to na teritoriji cijele Republike Srpske s ciljem sprečavanja učešća maloljetnika u igrama na sreću. Apelujemo, ne samo na priređivače, već i na roditelje da svojim autoritetom učestvuju u sprečavanju učešća maloljetnika u igrama na sreću, imajući u vidu da je riječ o najranjivijoj grupi društva”, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.

U saopštenju se podsjeća da je Zakonom o igrama na sreću propisan prekršaj za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu koje dozvoli prisustvo maloljetnom licu u prostoru kazina, kladionice, klasične tombole ili objekta u kojem se priređuju igre na sreću putem automata, te su zaprijećene novčane kazne za pravno lice od 20.000 KM do 50.000 KM, odnosno od 5.000 KM do 10.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

“Pozivamo pojedince i institucije koji proteklih dana u javnost iznose paušalne ocjene o funkcionisanju tržišta igara na sreću u Republici Srpskoj da se o svemu informišu kod nadležnih i stručnih institucija zaduženih za sprovođenje Zakona o igrama na sreću i na taj način izbjegnu njegovo proizvoljno i zlonamjerno tumačenje”, navode iz Republičke uprave za igre na sreću.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije desetak dana najavio je da će kladionicama i kockarnicama u Banjaluci biti zabranjen rad u blizini škola..