Hoće li se BiH “kupati” u bijelim pahuljama: Objavljena prognoza za naredne dvije sedmice

26.02.2024. | 14:39

Kao i u prvih 25, tako će i preostali dani februara imati proljetna obilježja, a slično se prognozira i u prvim danima marta, navodi Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Naročito se to odnosi na temperaturu, ali i na promjenjivost naoblake i kišu koja će biti izraženija na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine. Slične vremenske prilike prognoziraju se i u prvim danima marta.

U utorak i srijedu (27. i 28. februara) duvaće slab do umjeren na momente na jugu i jugozapadu zemlje i jak vjetar južnog smjera. Temperaturni minusi će u većini područja izostati. Mogući su samo na visokim planinama.

Minimalne temperature variraće između 4 stepena Celzijusa i 9 stepeni Celzijusa u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 stepeni Celzijusa. Najviše dnevne temperature u Bosni između 11 stepeni Celzijusa i 16 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do 18 stepeni Celzijusa.

U periodu od 4. do 7. marta, prema trenutnim prognoznim materijalima, prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se u prvom dijelu navedenog perioda.

Zadržaće se nadprosječno toplo vrijeme s minimalnim temperaturama od 2 stepeni Celzijusa do 8 stepeni Celzijusa.

“Od 8. marta stabilnije vremenske prilike pratiće i pad temperature. Slabo izraženi mraz moguć je u centralnim područjima zemlje”, navodi FHMZ. Dodaju da će se jutarnja temperatura kretati između -1 stepen i 4 stepena Celzijusa u Bosni, na jugu zemlje do 7 stepeni Celzijusa.

Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5 do 10 stepeni Celzijusa, u Hercegovini do 13 stepeni Celzijusa.