Hitno riješiti zahtjev roditelja da leže s djecom u bolnici

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske zatražio je u petak instrukcije od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Republičkog štaba za vanredne situacije po pitanju boravka roditelja uz dijete koje se liječi u Klinici za dječje bolesti UKC RS za vrijeme trajanja pandemije izazvane virusom korona.

Naime, od pojave pandemije virusa korona roditeljima mališana koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru (ali ne svim kategorijama) nije bilo dozvoljeno da s njima borave u sobama.

Zbog toga su pojedini roditelji negodovali, posebno na društvenim mrežama, jer su smatrali da moraju biti uz svoju djecu u zdravstvenoj ustanovi, bez obzira koliko dana u njoj ostaju i zašto.

“Ove mjere su donesene u cilju sprečavanja ulaska virusa u Kliniku za dječje bolesti UKC RS i očuvanja zdravlja djece, što je opšti interes koji je uvijek ispred pojedinačnog”, ističu iz UKC RS.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, objasnio je da u ovoj klinici na odjeljenjima gdje su smješteni teški pacijenti s ozbiljnom kliničkom slikom, koja zahtijeva kompleksne dijagnostičke i terapijske procedure i dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno s djecom smještene su i majke.

“Riječ je o sljedećim kategorijama: djeca oboljela od hematoonkoloških oboljenja, dijabetesa, djeca sa posebnim potrebama, majke dojilje i djeca do godinu dana starosti te još neke kategorije, npr. djeca sa stranim tijelom u respiratornom traktu jer to stanje predstavlja akutno stanje u pedijatriji, gdje ljekar procijeni da je neophodna pratnja majke”, kazao je Mirošljević.

Iz UKC RS ističu da kada je riječ o kratkotrajnim hospitalizacijama, trenutna epidemiološka situacija i činjenica da je potrebno čekati na rezultat PCR test roditelja nalagali su postupanje u interesu svih pacijenata u bolnici, odnosno hospitalizaciju samo djece.

“Radi se uglavnom o liječenju u trajanju od jedan do dva dana i ta su djeca brzo otpuštena svojoj kući prije nego što roditelj i dobije rezultat PCR testa. Mjere su uvedene isključivo zbog zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječje bolesti, jer su odrasli često prenosioci bolesti i kao takvi mogu vrlo lako da unesu virus u Kliniku za dječje bolesti UKC RS”, ističu iz ove ustanove.

Dodaju da zdravstveni radnici Klinike za dječje bolesti UKC RS liječe djecu koja zahtijevaju medicinski tretman, a koja su pozitivna na novi virus korona.

“U Republici Srpskoj je do sada bilo više od 200 djece oboljele od kovid-19 infekcije”, pojasnili su iz UKC RS.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nedavno je rekao da je upoznat sa problemom boravka djece bez roditelja, o čemu je razgovarao sa direktorom UKC-a i kolegama iz pedijatrijske struke.

“Razmatrali smo opcije i rizik. S obzirom na to da se radi o pedijatrijskoj populaciji, treba da ispoštujemo sve protokole. Tražio sam od UKC-a da razmotre mogućnost da majke djece borave u Kliničkom centru i da se obezbijede adekvatni protokoli”, rekao je ranije Šeranić.

Nataša Stanković iz Banjaluke povodom ove situacije pismeno se obratila UKC-u i ističe za “Nezavisne novine” da se na taj korak odlučila jer, kako kaže, želi djelovati preventivno, a ne da sjedi skrštenih ruku, kako njeno dijete niti bilo koje drugo ne bi došlo u tako tešku situaciju da bude u bolnici bez majke.

“Takvo postupanje smatram nedopustivim i štetnim po zdrav psihički i fizički razvoj djeteta, te ističem da isto nije u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, koja je iznad zakona”, kazala je Stankovićeva.

Dodaje da u svim aktivnostima koje se tiču djece, a naročito ukoliko se radi o hospitalizaciji, od primarnog značaja su interesi djeteta, te je država dužna da obezbijedi zaštitu i brigu koje su neophodne za dobrobit djeteta, a to zasigurno nije ostanak malog djeteta bez prisustva roditelja u zdravstvenoj ustanovi.

 

 

Ostavite komentar: