Grad Doboj sufinansira kupovinu nekretnina: Mladi bračni parovi do stana za 20.000 maraka

02.09.2020. | 08:35

Mladi bračni parovi iz Doboja uskoro će moći da konkurišu za jedan od još deset stanova u ovoj godini koje će Gradska uprava sufinansirati.

Gradska uprava Doboj objavila je juče u “Glasu Srpske” poziv za izbor stambenih jedinica u svrhu realizacije sufinansiranja kupovine stanova mladim bračnim parovima.

Pravna lica koja posjeduju nepokretnost koja odgovara kriterijumima ponude Gradskoj upravi u Doboju mogu da dostave 15 dana od dana objavljivanja poziva. Stan, kvadrature od 40 do 75 metara kvadratnih, mora da bude novoizgrađen i da se nalazi na području grada Doboja. Maksimalna cijena stambene jedinice po metru kvadratnom je do 1.600 KM sa PDV-om.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kazao je da je u januaru ove godine dodijeljeno deset stanova, ali je virus korona usporio narednu fazu pa se ovih dana očekuje realizacija odluke, potpisane 4. avgusta, kojom će još 12 parova dobiti krov nad glavom.

– Ova akcija je doživjela veliki odjek i požnjela sve pozitivne kritike, a interesovanje mladih je veliko – rekao je Jerinić.

Nije mala stvar, kaže Jerinić, kada mladi ljudi, koji stvaraju porodicu i grade budućnost ove zemlje, imaju priliku da dobiju kvalitetan krov nad glavom za 20.000 do 30.000 KM.

– Grad Doboj se ogradio od svih manipulacija tako što je u odluku uvrštena klauzula da se stan ne može otuđiti 20 godina od useljenja, osim u slučaju da parovi dobiju troje djece pa imaju potrebu za većim prostorom – kazao je Jerinić.

Javnost je prošle godine, istakao je on, sa velikim odobravanjem dočekala potez gradskih vlasti u Doboju koje su odlučile da mladim bračnim parovima daju olakšice prilikom kupovine stanova.

– Donesena je odluka da za stan mogu konkurisati mladi bračni parovi do navršenih 30 godina života – podsjetio je Jerinić.

Na ovaj način mlade porodice, kaže Jerinić, dobijaju mogućnost da po izuzetno povoljnim uslovima riješe stambeno pitanje, a istovremeno ih društvena zajednica obavezuje da žive i rade u svojoj zemlji, navodi Glas Srpske.

Prošle godine je na taj način dodijeljeno osam stanova.

Mladi bračni par Dukić iz Doboja pozdravio je napore gradske vlasti da pomogne sugrađanima uprkos teškim vremenima.

– Prvom prilikom ćemo konkurisati za jedan od stanova koje će Gradska uprava sufinansirati. Njihov potez je i te kako značajan za nas koji tek počinjemo da stvaramo svoju porodicu – kažu oni.

Skupština Doboja usvojila je 2. oktobra prošle godine odluku o kriterijumima sufinansiranja kupovine 100 stanova za mlade bračne parove na području grada.

Modeli

Prvi model sufinansiranja podrazumijeva da grad finansira 49 odsto ukupne vrijednosti stambene jedinice, a supružnici 51 odsto, u slučaju da oni biraju stambenu jedinicu.

Prema drugom modelu, grad finansira 70 odsto vrijednosti, a supružnici 30 odsto, ali nemaju pravo izbora stambene jedinice, odnosno izbor se vrši za raspoložive stambene jedinice izabrane javnim pozivima.