Godišnjica užasnih zločina: Ustaše izvršile pokolj nad Srbima

Dan 28. juli 1941. godine ostaće zabilježan kao dan ustaških pokolja nad Srbima na području današnje BiH – cijelo ljeto te godine obilježeno je masovnim zločinima, a u srpskim selima kod Duvna (današnjeg Tomislavgrada) ustaše su ubile 248 srpskih civila.

Izbijanjem srpskog ustanka (koji je u doba komunističkih vlasti nazivan “partizanskim ustankom”, mada su Srbi činili 90 odsto ustanika) u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kojoj je pripala i današnja BiH, smanjen je intenzitet ustaških zločina u pojedinim regijama, ali su pokolji nastavljeni.

Tako su 28. jula počeli višednevni masovni zločini nad srpskim stanovništvom kotara Livno.

Prema ratnim i poslijeratnim izvorima, ubijeno je na stotine stanovnika sela u Livanjskom polju: Donji Rujani, Gornji Rujani, Čaprazlije, Golinjevo…

Ubistva su vršena bez obzira na pol i starost stanovništva. Likvidacije su sprovođene u blizini sela Polog, na obroncima Dinare.

Ustaše su odgovorne za smrt 601 stanovnika srpske nacionalnosti u Starom Naselju na izlazu iz Starog Sela prema Topuskom, u Dugačkoj Luci. Od 28. jula do 3. avgusta 1941. godine ustaše su ubile oko 250 lokalnih seljaka.

Tokom 28. jula 1941. godine uhapšeno je 60 odraslih muškaraca srpske nacionalnosti, u selu Kljevci, pokraj Sanskog Mosta. Oni su ubijeni u ustaškom zatvoru u tom mjestu.

Taj dan u ustaškom pokolju ubijena su i 23 Srbina u Topuskom. Pretpostavlja se da su ova lica likvidirana u logoru Jadovno.

Ustaše su ubile i 50 stanovnika sela Polača, pokraj Knina, te 17 Srba iz Grubišnog Polja i okolnih sela.

Pokolji nad Srbima krajem jula 1941. godine bili su svakodnevni, a mnoge su predvodile ustaše iz zapadne Hercegovine, pojačane pripadnicima muslimanske nacionalnosti koji su se borili na strani Nezavisne Države Hrvatske.

Ostavite komentar: