Dječak-mladić jeca od bolova: Potresan snimak nasilja nad osobom sa invaliditetom

16.08.2023. | 14:40

Prije četiri godine su otkrivene zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema osobama s invaliditetom u Zavodu Pazarić.

Sada su otkriveni novi snimci koji prikazuju da se nasilje nad osobama s invaliditetom nastavilo.

Na potresnom videosnimku vidi se nasilje nad jednom od osoba s invaliditetom. Naime, ženska osoba udara dječaka-mladića i govori mu da “začepi” dok on jeca od bolova.

U anonimnoj izjavi zaposlenog Zavoda Pazarić ističe se da je videosnimak nastao tokom ove godine i da svi u toj ustanovi znaju za nasilje koje se dešava svakodnevno, ali da niko ne pokušava bilo šta promijeniti.

– Radnici su upozoreni da ne udaramo djecu kanisterima, to je prošlo kao usmena opomena. Svi su upoznati šta se tu dešava. Pokušajte zagrliti nekoga od korisnika pa ćete vidjeti njegovu reakciju, odmah prave odbrambene pokrete da se zaštite – rečeno je.

Prethodni zastrašujući snimci nehumanog ponašanja prema osoba s invaliditetom, te njihovo vezivanje za radijatore, objavljeni su 2019. godine. Novi videosnimak, te ispovijest zaposlene osobe govore o tome da se za četiri godine u ovom Zavodu ništa nije promijenilo.

Međutim, ni nadležni nisu mnogo marili za rješavanje krajnje problematične situacije u Pazariću. Nakon što je prije četiri godine izbio skandal parlamentarci su obavezali Vladu FBiH da formira inspektorat za socijalnu zaštitu koji bi sprovodio nadzor nad socijalnim ustanovama, ali se to nije dogodilo.

Opštinski sud u Sarajevu je uradio svoj dio posla osudivši tri bivša direktora na ukupno 13 i po godina zatvora zbog nesavjesnog postupanja i povrede prava osoba s invaliditetom Zavoda usljed propusta u nadzoru i stalnom praćenju fizičkog i duševnog stanja osoba s invaliditetom, piše Klix.

Osuđujuća presuda direktorima nije pomogla zaposlenim da se osvijeste i prestanu zlostavljati djecu i osobe sa invaliditetom.