Cvijanovićeva otvorila “Male šumske igre”: Djeci pokazati na koji način se odnosi prema prirodi

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas na izletištu “Gozna” u Čelincu “Male šumarske igre” u kojima učestvuju mališani iz sedam predškolskih ustanova iz Banjaluke i Čelinca.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna što je pokrovitelj jednog ovakvog projekta koji podrazumijeva da se djeci pokaže šta su najvažniji resursi, na koji način se treba odnositi prema prirodi i kako je čuvati i u njoj uživati.

“U interesu nam je da djecu vodimo u prirodu, da im objasnimo šta je priroda i odmaknemo od onoga što nosi moderan život a koji podrazumijeva da se manje vremena provodi napolju, a više uz tehniku”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona se nada da će ovaj projekat biti nastavljen i narednih godina uz još više učesnika, te najavila da će i u buduće podržavati ovu ali i ostale slične inicijative koje sprovode institucije Srpske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da uvijek treba iskoristiti priliku da se djeca odvoje od modernih elektronskih uređaja, da što više vremena provode u prirodi, te tako jačati njihovu svijest kada je riječ o očuvanju životne sredine.

On je podsjetio da resorno ministarstvo finansira sličan projekat “Mali baštovani” gdje djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta uče o poljoprivredi i organizuju proizvodnju na malim parcelama.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je da je cilj “Malih šumarskih igara” da djeca kroz igru i takmičenje u prirodi shvate koliko im je priroda važna.

“Cilj je da od najranijeg uzrasta promovišemo značaj očuvanja šuma i podižemo ekološku svijest”, rekla je Solomunova i dodala da se nada da će ove igre postati tradicija.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić izrazio je zadovoljstvo što se na području ove lokalne zajednice dešava lijepo druženje najmlađih, te poručio da je očuvanje prirode i zdrave životne sredine preduslov za opstanak čovječanstva.

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, prve “Male šumarske igre” organizovao je Šumarski fakultet pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske i u saradnji sa preduzećem “Šume Srpske”.

Ostavite komentar: