Čeka se idejno rješenje: Odbor za Donju Gradinu NSRS nije održao nijednu sjednicu

22.04.2021. | 09:30

Odbor za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske čiji je zadatak da radi na što bržoj realizaciji izgradnje Memorijalnog centra i uređenju Spomen-područja Donja Gradina nije održao nijednu sjednicu u ovom skupštinskom sazivu.

Ovaj skupštinski odbor formiran je 22. juna 2016. godine i njegov puni naziv je Odbor za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenje usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u parlamentima drugih država. Taj odbor iz prošlog saziva NSRS imao je nekoliko sjednica, ali odbor koji je formiran poslije opštih izbora 2018. godine nije održao nijednu sjednicu.

Njegov predsjednik i poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac kaže da je osnovni razlog za neaktivnost odbora to što se više od dvije godine čeka na izradu idejnog rješenja za Memorijalni centar “Gradina”.

“Meni kao čovjeku je žao što to sve stoji, ali jedini razlog zbog koga se odbor ne sastaje je taj što je naš posao da prihvatimo idejno rješenje, a ono još nije gotovo. Zbog toga jednostavno nema osnova da se odbor sastaje”, kaže Vrhovac.

S druge strane, poslanik DNS-a i član ovog odbora Dane Malešević kaže da je u periodu kada je on bio ministar prosvjete i kulture RS izabrano idejno rješenje za Memorijalni centar i upućeno u dalju proceduru.

“Međutim, kasnije su se izdešavale neke stvari i sve je stalo. Negdje početkom 2019. godine bila je priča da će neka američka institucija da gradi monumentalni spomenik vrijedan 100 miliona maraka, ali vidimo da se ništa ne dešava”, kaže Malešević za naš list.

On upozorava na još jednu ozbiljnu opasnost koja prijeti ukoliko posao sa izgradnjom Memorijalnog centra i dalje bude zakočen.

“Vladika pakračko-slavonski Jovan bio je u stručnom žiriju koji je odabrao idejno rješenje. On je upozoravao na to da prijeti opasnost da cijeli taj prostor i sa jedne i sa druge strane Save potpadne pod zaštitu UNESKO-a, a ukoliko se to desi onda su sasvim druge procedure da bi se nešto gradilo”, kaže Malešević.

Ovo pitanje je prije dva mjeseca aktuelizovao i član odbora iz PDP-a Perica Bundalo koji je podsjetio da je u proljeće 2018. godine usvojeno idejno rješenje za izgradnju i uređenje Memorijalnog centra, kao i da su u budžetu za 2019. godine bila predviđena sredstva za izradu projekta u iznosu od 500.000 KM.

“U aprilu 2019. godine sam dobio odgovor iz Ministarstva prosvjete i kulture da će biti formirane radne grupe koje će definisati aktivnosti i zadatke za izradu novog idejnog rješenja. Ali od tada ništa nije urađeno i sa zebnjom se pitam kada će biti napravljen bar jedan značajan korak po tom pitanju”, kaže Bundalo za Glas Srpske.

On dodaje da je jedna od ideja bila i da se u Donjoj Gradini podigne manastir i da monaštvo preuzme brigu o spomen-području, ali ističe da je to bila samo suva ideja.

Državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma biće održana danas u 11 časova kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti “Staro sajmište” na Novom Beogradu. Ovaj dan se obilježava u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika iz ustaškog logora smrti Jasenovac – Donja Gradina u NDH.

Molitveno sjećanje

Episkopija pakračko-slavonska danas organizuje molitveno sjećanje povodom 80 godina od početka stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, kao i povodom pomena na 22. april 1945. godine kada je počeo proboj posljednjih preživjelih logoraša iz ustaškog logora smrti Jasenovac – Donja Gradina. Molitveno okupljanje počeće u devet časova služenjem liturgije u Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, a nakon toga u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.