Bolni podaci! Oko 200 djece pretrpjelo ili je bilo izloženo nasilju

Prijedorski Centar za socijalni rad bilježi rast broja prijava porodičnog i nasilja nad ženama i za deset mjeseci imao ih je 178, dok je za cijelu prošlu godinu bilo 159 prijava, a alarmantan je i porast broja djece žrtava nasilja, rekla je socijalna radnica Dragana Grujičić.

Ona je navela da se i taj broj povećava iz godine u godinu i da su njime obuhvaćena i djeca koja su prisustvovala nasilju i koja su žrtve nasilja.

“Do sada ih imamo oko 200 evidentiranih, a zakon ih sve prepoznaje kao žrtve nasilja u porodici”, rekla je Grujičićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je najavila da će se u narednom periodu ići u pravcu traženja hitnih zaštitnih mjera koje podrazumijevaju zabranu prilaska žrtvi i udaljenje počinioca iz domaćinstva, kao i da se žrtvi obezbijedi povratna informacija o mjerama preduzetim prema počiniocu, posebno kada je u pitanju pritvor.

“Kroz multisektorski tim razmjenjujemo informacije i jedni drugima smo kontakt osobe kad treba nekome informacija blagovremeno, jer je teško doći do informacije kad ste fizičko lice i kada su uključene u postupak različite institucije”, dodala je Grujičićeva.

Povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, prijedorski Centar za socijalni rad danas je organizovao podjelu promotivnog materijala o multisektorskoj intervenciji i podršci u slučajevima nasilja u porodici i adekvatnoj zaštiti i efektivnom djelovanju po prijavi nasilja u porodici.

Radnicima centra pridružili su se predstavnici Policijske i Gradske uprave, te predstavnici drugih subjekata zaštite.

Iz Policijske uprave Prijedor saopšteno je da je za deset mjeseci ove godine evidentirano 129 krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici koja su počinjena na štetu 154 lica, među kojima je 117 osoba ženskog pola.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7