Bolesni mališani ostaju sami: Roditeljima nije dozvoljeno da budu sa djecom u bolnici

Roditelji mališana koji se liječe na Univerzitetsko-kliničkom centru ogorčeni su što bolesnu djecu moraju ostaviti same jer im nije dozvoljeno da sa njima borave u sobama.

Tokom epidemije virusa korona, na ležanju mogu ostati samo majke koje doje djecu. Roditelji koji su imali sreću da borave u sobama do sada, svjedoče da uplašeni mališani koji su ostali sami satima dozivaju mamu i tatu. Građani ističu da ovi uslovi nisu humani i pozivaju rukovodstvo da ukine sramnu odluku.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ovoj apsurdnoj situaciji kojoj su izložena mala djeca i roditelji, ministar zdravlja RS Alen Šeranić rekao je da je upoznat sa problemom, o čemu je razgovarao sa direktorom UKC i kolegama iz pedijatrijske struke.

Da li neko zna kakva je sada situacija, da li je roditeljima i dalje zabranjeno da ostaju uz djecu?

Gepostet von Moje dijete – časopis za roditelje am Donnerstag, 3. September 2020

“Razmatrali smo opcije i rizik, s obzirom da se radi o pedijatrijskoj populaciji, trebamo ispoštovati sve protokole. Tražio sam od UKC da razmotre mogućnost da majke djece borave na Kliničkom centru i da se obezbijede adekvatni protokoli. Treba vidjeti organizacijski kako, i na koji način to pozicionirat jer su sva odjeljenja pomiješana, imate hematoonokološke pacijente koji su vrlo rizični kao i djeca. Kolege iz UKC će razmotiri, vidjećemo da to riješimo”, izjavio je Šeranić tokom posjete Doma zdravlja u Banjaluci.

“Kada je riječ o kratkotrajnim hospitalizacijama, trenutna epidemiološka situacija i činjenica da je potrebno čekati na rezultat PCR testa roditelja nalagali su postupanje u interesu svih pacijenata u bolnici odnosno hospitalizaciju samo djece. Radilo se uglavnom o liječenju u trajanju od jedan do dva dana i ta su djeca brzo otpuštena svojoj kući”, objasnili su iz UKC za “Moje dijete- časopis za roditelje”, prenosi Srpskainfo.

Ostavite komentar: