Biće pokrivene sve opštine u Srpskoj: U planu potpuna automatizacija protivgradne zaštite

Sistem automatizovane protivgradne zaštite ćemo širiti i dalje, jer želimo da sve stanice budu automatske i da njima budu pokrivene sve opštine i gradovi u Republici Srpskoj, potvrdio je za BL portal direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.

On navodi da će od ove sezone biti pokrivene nove opštine, a takođe i da će se odmah nastaviti radovi na proširenju ovog sistema.

„Mi smo protekle godine završili kompletnu istočnu Hercegovinu. Ovaj dio Srpske je sada kompletno pokriven i postavljen je automatski sistem sa 24 lansera. Sada nam je u planu pokrivanje opština Foča i Kalinovik“, ističe Dejanović.

Objašnjava da je Protivgradna preventiva Republike Srpske u saradnji sa Vladom, predvidjela da automatskim sistemom što prije bude pokrivena čitava Republika.

„Krenuli smo sa zapada, od Oštre Luke, Krupe na Uni, te opštine su ušle u sistem, a sada je plan da se ide prema opštinama Kotor Varoš, Teslić i dalje. Hercegovina je urađena kompletno, radi se Podrinje, cilj je da svih 350 stanica budu automatizovane“, navodi on.

Naoružan automatski lanser

Zadovoljstvo zbog planiranog proširenja sistema protivgradne zaštite i na opštinu Kotor Varoš ne krije njen načelnik Zdenko Sakan.

„Kod nas je već u proceduri postavljanje jedne protivgradne stanice koja će se nalaziti na Borcima. Trenutno se rješava pitanje zemljišta“, rekao je Sakan za BL portal i dodao da će to biti od velike pomoći njegovoj opštini, jer naleti grada uništavaju i prave štetu, ne samo na poljoprivrednim usjevima, već i na objektima, automobilima i šumi.

Upravo se u blizini Kotor Varoša, na planini Borja, nalazi jedan od dva radara, koji funkcionišu u okviru automatskog sistema u Srpskoj. Ovi radari rade u skladu sa svjetskim meteorološkim centrima i od velikog su značaja za protivgradni sistem Republike Srpske, potvrđuje Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Radar na Jahorini

„Pomoću njih se ukrštaju podaci, otkrivaju i prate gradonosni oblaci, preko informacionog sistema prati se kretanje gradonosnih oblaka i tamo gde postoji rizik od grada, automatski lanseri vrše izračunavanje potrebe i ugla za raketama kratkog i srednjeg dometa i blagovremeno dejstvuje“, objašnjava Minić  za BL portal i dodaje, da su na mjestima koja se nalaze u blizini granice, aerodroma i gdje nema dozvola za dejstvovanje, uočene veće štete i mogućnosti za nepogode, čime se još jednom pokazuje značaj sistema.

Takođe, Minić dodaje da je u planu izgradnja još jednog ovakvog radara u Trebinju, koji bi se, kako kaže, koristio i za planirani aerodrom, ali i za kompletnu pokrivenost Srpske radarskim sistemom.

Operativni rad u stanici za praćenje

„Sa završetkom tog radara, a ovih dana završava se i Podrinje, napravićemo cjelinu“, ističe Minić.

Protivgradni sistem u Srpskoj je tokom prošle godine, zbog nestabilnih vremenskih uslova, djelovao čak u 40 dana i ispalio 1.593 protivgradne rakete. To je znatno više nego ranijih godina, ali je najvažnije da je, prije svega na zadovoljstvo poljoprivrednika, spriječen nastanak značajnije štete.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: