Akcija dobrovoljnog davanja krvi na Sokocu: Prikupljena 61 jedinica dragocjene tečnosti

U akciji dobrovoljnog davanja krvi na Sokocu prikupljena je 61 jedinica dragocjene tečnosti, rekla je Srni Jelena Stojanović Lukić, šef Službe transfuzije pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.
Lukićeva je izrazila zadovoljstvo odzivom davalaca.

“Imamo zahtjeva za trombocite a sve je veća potražnja za krvnim komponentama i u Bolnici `Srbija`, rekla je Lukićeva.

Predsjednik Skupštine Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Stojan Šljuka naglasio je da je Sokolac jedna od destinacija u gradu Istočno Sarajevo, gdje su akcije davalaštva uvijek uspješne.

On je rekao Srni da se za današnju akciju registrovano 75 lica, što je, kako kaže, veliki broj za jedno malo mjesto.

Predsjednika Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospavu Pejić raduje činjenica da je na Sokocu sve više novih davalaca među kojima ima mladih, što je pokazatelj da višestruki davaoci pozitivno utiču na okruženje.

Pejićeva je ovom prilikom naglasila da svi dobrovoljni davaoci koji daruju krv jednom u godini imaju pravo na plaćenu participaciju u narednih 12 mjeseci, a lica koja su deset puta dala krv trajno su oslobođena plaćanja participacije, ukoliko su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Pejićeva je poručila davaocima krvi da svojim porodičnim ljekarima treba da donesu knjižicu o darovanju krvi, kako bi bili evidentirani da mogu ostvariti svoja prava.

Sokočanin Goran Šiljak danas je 36 put darovao krv i čini to od 2001. godine, redovno dva do tri puta godišnje.

On je zajedno sa bratom Bojanom krv počeo darovati od srednjoškolskih dana.

Dvadesetdevetogodišnji Milorad Đurović sa Sokoca šesti put zaredom daje krv i danas poručuje mladim generacijama da nemaju dilemu kod dobrovoljnog davanja krvi, već da imaju na umu “da naše malo, nekome znači mnogo”.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, koje je organizovalo ovu akciju, izrazilo je zahvalnost Crkvenoj opštini Sokolac za ustupljeni prostor u Parohijskom domu, gdje, kako kažu, postoje svi uslovi potrebni za uspješnu akciju.

Ostavite komentar: