Vlasnik “Jova bara” tužio “Elektrokrajinu”: Zbog krađe struje dobio račun od 37.000 KM

Vlasnik banjalučkog lokala “Jova bar” Miloš Jović tužio je “Elektrokrajinu” Banjaluka koja je ovom lokalu ispostavila račune teške više od 37.000 maraka zbog neovlašćene potrošnje električne energije, saznaje portal Capital.

Nakon što ovaj račun nije uspio da ospori pred Regulatornom komisijom za energetiku RS, Jović to sada pokušava na sudu.

Glavna rasprava po ovoj tužbi, teškoj 30.486 KM, biće održana 19. maja, potvrdili su u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

U sudu su naveli da je tužilac Ugostiteljstvo – pivnica i trgovina “Jova” u avgustu prošle godine tužio “Elektrokrajinu” zbog uznemiravanja prava vlasništva i korištenja priključka električne energije.

U “Elektrokrajini” su potvrdili da je Miloš Jović kao odgovorno lice u pravnom licu “Jova bar” tužio ovo preduzeće, ističući da oni tu tužbu osporavaju.

“Mi osporavamo tužbeni zahtjev. Smatramo da su Jovićevi navodi neosnovani, odnosno da je ‘Elektrokrajina’ imala pravo preduzeti sve aktivnosti u skladu sa važećim zakonom i podzakonskim aktima, što potvrđuje i odluka Regulatorne komisije za energetiku RS koja je prethodno odbacila žalbu Jovića na rješenje ’Elektrokrajine’”, rekli su za Capital u ovom preduzeću.

“Elektrokrajina” je ispostavila lokalu “Jova bar” račune od skoro 40.000 maraka, a po osnovu neovlašćene potrošnje električne energije kao i da vlasnik lokala Miloš Jović pokušava da ospori te obračune.

Radnici “Elektrokrajine“ su septembru 2019. godine u „Jova baru“ pronašli neprijavljeno brojilo za električnu energiju, preko kojeg se napajalo pet utičnica i dva reflektora. Otkriveno je i pet utičnica koje su spojene direktno na mrežu, bez mjerenja.

Na osnovu toga je napravljen zapisnik kao i račun za neovlašteno utrošenu struju od 8.817 KM.

Kako je navedeno u zapisnicima “Elektrokrajine”, Jović je struju krao i preko magacina koji koristi “Jova bar”, a koji im je pod zakup dalo ”Sportsko ribolovno društvo”.

Osmislili su sistem da se iz magacina, direktno iz distributivnog ormara povuku kablovi preko kojih je napajao kafe aparat i četiri frižidera. Joviću je zbog toga ispostavljen račun od 28.835 KM, nakon čega je on pred Regulatornom komisijom za energetiku RS pokrenuo spor.

Međutim, Komisija je njegov zahtjev odbila kao neosnovan, a Joviću je ostavljena mogućnost da sudskim putem pokuša da ospori ovaj iznos.

Podsjećamo, Policijska uprava Banjaluka podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv vlasnika lokala “Jova bar” Miloša i Milutina Jovića, zbog osnovane sumnje da su krali električnu energiju.

 

Ostavite komentar: