VIDEO – Svjetlana Lolić: Mrlja na Vrbasu, definitivno cvjetanje algi…

Tamna mrlja koja se u petak pojavila na Vrbasu uzvodno od Hidroelektrane Bočac uznemirila je Banjalučane.

Na društvenim mrežama kružile su informacije prema kojima voda iz banjalučkog Vodovoda nije za piće. Iz svih institucija nadležnih za kontrolu vode, ova informacija je demantovana.

I oni, ali i stručna javnost kažu, riječ je o prirodnom fenomenu i razloga za strah nema.

Četiri dana od pojavljivanja prve informacije o velikoj mrlji na Vrbasu, na se i dalje nalazi na istom mjestu. Njena boja možda još tamnija od petka.

Sve inspekcijske službe odmah su obaviještene i prema njihovim izjavama reagovale su na vrijeme i utvrdile – riječ je o algama.

Dio javnosti u to je posumnjao, tvrdeći da alge u ovom periodu godine, zbog hladnoće, ne mogu cvjetati, i da su uzrok ove pojave toksini.

Profesorka Svjetlana Lolić, koja se na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu bavi mikrobiologijom vode, algama i gljivicama kaže da je definitivno 100% sigurno da je riječ o cvjetanju alge.

– I nije tačno da to nije uobičajeno za ovaj period godine. Generalno je umjerenim pojasevima cvjetanje algi u maju, septembru i oktobru.Da je nešto bilo toksično, to bi se manifestovalo ubijanjem organizama, a ne njihovim razvojem. Ono što jeste moglo da uzrokuje, jeste to što smo imali poplavni period, sa puno kiše, gdje se zemljište okolno spira i sa tim spiranjem u vodu dospijeva azot i fosfor koji je đubar. Kao što đubrimo njivu, tako se isto nađubri i voda, tako da je ovo za akumulacije vrlo uobičajena pojava – kaže Lolićeva.

Uprkos tvrdnjama struke i odgovornih u nadležnim institucijama prethodnih dana, ali i danas po društvenim mrežama i pojedinim medijima, kružile su informacije o neispravnosti vode za piće koju odgovorni ne žele da priznaju.

Iz institucija nadležnih za kontrolu vode ove informacije su demantovali.

– Mi ako pričamo o kvalitetu distribirane vode koja je na česmi kod potrošača, ne smije da se desi da bilo koji parametar odstupa od pravilnika. Ukoliko je nešto suprotno, mi moramo obustaviti vodosnadbijevanje. Јednostavno o tome nema potrebe da se polemiše – kategoričan je Dario Kuprešak, izvršni direktor za tehničke poslove Vodovoda Banjaluka.

A iz Republičke uprave za inspekcijske poslove navode: “U nedjelju, 26. maja uzet je uzorak vode od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je dostavljen na analizu u Beograd, a danas je izvršeno uzorkovanje i od Instituta za vode iz Bijeljine. Takođe, u saradnji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Vodovoda Banjaluka i republičke inspekcije za hranu sutra će se obaviti novo uzorkovanje vode iz distributivnog sistema. Prema informacijama Vodovoda Banjaluka permanentno se prati kvalitet i zdravstvena ispravnost vode i do ovog momenta nisu uočene bilo kakve negativne promjene.”

Cvjetanje algi nije neubičajeno na našim prostorima, tvrdi Lolićeva koja ne želi da komentariše hemijski sastav vode, ali podsjeća na sličan fenomen početkom 2000-tih. Iako alge mogu ispustiti toksine, vrsta koja sada cvjeta, tvrdi, ne bi trebalo da stvara probleme, ali njihovom razgradnjom zbog trošenja kiseonika u vodi mogle bi uginuti ribe.

Iz banjalučkog centra za životnu sredinu kažu, do različitih i nepouzdanih informacija došlo je zbog spore reakcije nadležnih.

– Ono što je u stvari nedostajalo jesu pravovremene informacije tako da se nažalost već stvorila neka atmosfera nepovjerenja, provjeravanja informacija, čekanja dodatnih istraživanja i rezultata, a već je prošlo par dana – ističe Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Već 15 dana akumulacijom Hidroelektrane Bočac pluta oko 10 tona otpada koji zbog povećanog ispuštanja vode mreža više nije mogla da zadrži. Kako RTRS neslužbeno saznaje, u prvoj polovini juna trebalo bi da bude održan sastanak entitetskih ministarstava i svih opština u slivu Vrbasa.

– Čekamo njihove reakcije da vidimo na koji način će se sanirati ovaj akcident koji se desio, kako će se postaviti nova zaštitna mreža i na koji način će se ukloniti ovaj plutajući otpad koji se trenutno nalazi u jezeru – kaže Dragana Kovačević, direktorka Eko centra Bočac jezero.

Uz Vrbas, zamućenje je primijećeno i na Vrbanji gdje se na jednom od industrijskih ispusta pojavila tamna mrlja.

Gradski vodni inspektor naložio je uzorkovanje vode i rezultati bi trebalo da budu poznati narednih dana.

Nakon pojave zdravstveno opasnog i potencijalno kancerogenog ulja piralen u krugu nekadašnjeg Incela, inspekcija je počela sa pojačanom kontrolom i zabranom pristupa pojedinim lokacijama.

Između ostalog, kako piše portal “Mondo” pronađene su velike količine prosutog ulja nepoznatog porijekla, koje je zatrpano otpadom, ali je i utvrđeno da je jedna firma zemljište izuzetno zagađeno teškim metalima na svoju inicijativu odvezla na jednu lokaciju u obližnje naselje Česma.

 Ostavite komentar: