Zagađenu zemlju iz Incela krišom vozili u naselje Česma

Jedno preduzeće koje se nalazi na prostoru “Incela” je zemljište zagađeno teškim metalima na svoju inicijativu odvezlo na jednu lokaciju u obližnje naselje Česma.

Oni su skinuli sloj zemlje i odvezli ga kamionima u Česmu vjerovatno želeći da prikriju zagađenje zemljišta. Gradska inspekcija je danas bila u kontroli na ovom mjestu, stavila crvenu traku na mjesto iskopa i naložila da se ta zemlja vrati na lokaciju odakle je iskopana, saznaje Mondo.

Uzorak će biti uzet i sa lokacije u naselju Česma.

Radi se o firmi “BC Metal” (Bill colour metal) iz koje su prošlog mjeseca uzeti uzorci zemljišta kako bi se utvrdilo eventualno prisustvo ostataka ulja “piralen” i teških metala.

Analizom Instituta za zaštitu u ekologiju, na uzorcima zemljišta koje koristi pomenuta firma, pronađena je velika koncentracija teških metala, pogotovo olova i to visoko iznad dozvoljenih granica, potvrđeno je Mondu u ovom institutu.

Analiza je urađena po nalogu ekološkog inspektora Grada Banjaluka jer se potencijalno sumnjalo da na tim lokacijama postoji veliki izvor zagađenja.

Prema pravilniku Ministarstva građevinarstva i ekologije sva pravna lica dužna da prijave otpad sa teškim metalima, ”piralenom” i sličnim materijama i svako pravno lice je dužno da sanira i da ukloni taj otpad u skladu sa zakonom. Uništavanje ovakvog otpada ili zagađenog zemljišta je skupo i najčešće se sva količina koja je zagađena iskopava i spaljuje u specijalizovanim spalionicama.

U Policijskoj upravi Banjaluka su nam rekli da će provjeriti navode o u vezi ovog slučaja te da će, ukolilo bude inkriminisanih radnji, preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Ekološki inspektori Grada Banjaluka danas su u krugu Incela pronašli i velike količine prosutog ulja nepoznatog porijekla, koje je zatim zatrpano otpadom.

Na prostoru Poslovne zone “Incel” u toku su vanredne kontrole gradskih inspektora i Instituta za zaštitu i ekologiju RS nakon što je utvrđeno da je dio zemljišta kontaminiran ostacima otrovnog ulja “piralen” koje je izgorjelo tokom požara u martu ove godine.

 

Izvor:(MONDO) 

Ostavite komentar: