“Teškoj situaciji se ne nazire kraj”: Poluprazni autobusi redovan prizor na ulicama Banjaluke

Nove mjere, koje su stupile na snagu s pogoršanjem epidemiološke situacije, značajno su umanjile broj korisnika javnog prevoza, a situaciju dodatno pogoršava i neusvajanje budžeta Grada, zbog čega se prevoznici sve teže nose s gubicima.

Kada je virus korona prošle godine doputovao i u naše krajeve, donio je sa sobom mnoge poteškoće, koje su se odrazile i na odvijanje gradskog saobraćaja u gradu na Vrbasu. U jednom trenutku, autobusi nisu saobraćali ulicama Banjaluke, a nakon izvjesnog vremena, vratili su se uz prorijeđen red vožnje. Ubrzo je nastupilo poboljšanje epidemiološke situacije i stari život se vratio u normalni kolosijek, ali korona se još jednom pokazala nepredvidljivom i zapljusnula nas novim talasom.

Pogoršanje epidemiološke situacije donijelo je sa sobom nove mjere, kojima je obuhvaćeno zatvaranje škola i pojedinih firmi, a sve češće se kao preporuka pominje i rad od kuće. Sve to je uticalo na smanjenje broja putnika gradskog prevoza i dodatno pogoršalo već tešku situaciju prevoznika. U decembru prošle godine iz Grada su prevoznicima obećali subvencije u iznosu od 200.000 KM, a nedavnim pogoršanjem situacije i dodatnih 100.000 KM. Međutim, neusvajanje budžeta, nastalo kao posljedica sukoba nove administracije i skupštinske većine, dovelo je do toga da ovo obećanje, bar za sada, ostane samo na riječima.

Predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS i direktor banjalučkog „Autoprevoza“, Dejan Mijić, kazao je da su gubici s kojima se suočavaju prevoznici prigradskog i gradskog saobraćaja dostigli maksimum. Ne računajući proteklu tešku godinu, ističe da za tri mjeseca ove godine bilježe gubitke od preko 100.000 KM.

“To je izazvano time što, na zahtjev Grada, vozimo skoro sve polaske, a dodatne restrikcije su dovele do povećanja troškova. Iz dana u dan je sve manji broj putnika, situacija je zabrinjavajuća”, naveo je Mijić. On ističe da se teškoj situaciji ne nazire kraj, što dokazuje i činjenica da je prodaja mjesečnih karata za mjesec april protekla „krajnje neuspješno“, te da na tom polju bilježe gubitke od 80 odsto. Ni dnevne karte, kaže Mijić, ne donose uspjeh, pa je tako u martu zabilježen pad prodaje od 50 odsto u odnosu na februar. Situaciju, dodaje on, pogoršava mjera koja se odnosi na zabranu stajanja putnika u gradskim autobusima.

“Gradski autobusi su projektovani tako da je samo jedna trećina sjedećih mjesta, a dvije trećine su namijenjene za stajanje. Mogu da zaključim da je to nepromišljena i čudna odluka, jer očigledno nisu razmišljali o konstrukciji gradskih autobusa”, objašnjava Mijić. Ipak, kaže da su, uprkos poteškoćama s kojima se suočavaju, uspjeli da sačuvaju sva radna mjesta.

“Naše preduzeće nije otpuštalo radnike, niti je bilo smanjivanja plata. Ne možemo kažnjavati radnike zato što loše poslujemo. Međutim, ako se situacija nastavi pogoršavati, nećemo moći isplaćivati plate. U prošloj godini smo se zaduživali kako bismo se izborili s poteškoćama, ali ni to sada nije moguće”, ističe Mijić. Tešku situaciju, kaže on, mogu prebroditi samo uz pomoć Grada i Vlade RS, za koju se nada da će uskoro pokucati na vrata prevoznika.

Svakim danom sve gore

Da je pandemija virusa korona prevoznike „bacila na koljena“ saglasan je i direktor prevoza „Pavlović turs“, Goran Starčević.

“Situacija je već bila dovoljno loša, a onda smo se susreli s novim pogoršanjima. Početkom marta smo imali gubitke od oko 40 odsto, a samo 20 dana kasnije suočavamo se sa 50 odsto gubitaka”, objašnjava Starčević. Trenutnu situaciju ocjenjuje kao tešku i neizvjesnu.

“Pomoć koju smo dogovorili s Gradom kasni zbog političkih nesuglasica, a sada nam je preko potrebna. Bez ikakve pomoći plašim se da će se kompletna branša ugasiti”, kazao je Starčević. Putnika je, kaže on, sve manje, pa će, kako kaže, po svemu sudeći, april donijeti nove neuspjehe i još veće gubitke.

“Učenici i penzioneri su nam najčešći putnici, a oni trenutno skoro da i ne kupuju krate. Firme šalju svoje radnike na godišnje odmore, tako da je i prodaja radničkih karata smanjena. Prodaja dnevnih karata je takođe prepolovljena, svakim danom je sve gore. Već brojimo ogromne gubitke, plašimo se onoga što će tek uslijediti. Sve je češći prizor praznih autobusa na ulicama”, kazao je Starčević.

Mjere sigurnosti

Starčević ističe da je dolaskom pandemije virusa korona pojačana dezinfekcija autobusa, te da postupaju po svim preporukama kako bi zaštitili svoje putnike.

“Pri dolasku u garažu pristupa se dezinfekciji autobusa sredstvima koje preporučuje Institut za javno zdravstvo RS. Tako postupamo već mjesecima. Brinemo za sigurnost naših putnika, a tako planiramo da postupamo i u danima koji dolaze”, kazao je on, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: