Sporna izjava! Kotur Erkić: Stanivuković ponizio osobe sa invaliditetom i žene

Aktivistkinja za ljudska prava osoba sa invaliditetom Ana Kotur Erkić rekla je za agenciju Srna da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nedavnom izjavom o svom stausu u vezi sa djevojkama uvrijedio osobe sa invaliditetom, ali ponizio i sve žene.

Erkićeva je istakla da je Stanivukovićeva izjava “Jesam zauzet, ali nisam oduzet” upitna sa nekoliko aspekata, a prvi od njih je stvar lične kulture gdje on “pokazuje da govor primjeren kafanskom i kolokvijalnom okruženju prenosi u javnu sferu bez svijesti o posljedicama”.

“S druge strane, ono što mene lično vrijeđa jeste odnos prema osobama sa invaliditetom. Voljela bih da gradonačelnik odgovori na pitanje da li bi istu rečenicu ponovio pred osobom koja koristi invalidska kolica, pred muškarcem koji koristi kolica. Naše društvo je puno stereotipa, a rijetki su koji razumiju da osoba sa invaliditetom, u ovom kontekstu muškarac sa invaliditetom, ima mnogo prepreka sa kojima se mora suočiti, mnogo zadataka na koje ne odgovara i ne može da ih ispuni na tipičan način. Ovdje je muškarac samo onaj koji može da obezbijedi svoju proodicu i da ima djecu”, ukazala je Erkićeva.

Ona je navela da “osobe koje koriste kolica veoma često se suočavaju sa različitim teškoćama u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem i strašno je da gradonačelnik Stanivuković na takav način, veličajući sebe, svoju muževnost, muškost, šta god, ustvari ismijava tekškoće kroz koje neki drugi ljudi prolaze”.

“Ono što je mene porazilo jeste da gradonačelnik u svom najbližem političkom okruženju ima ljude koji veoma dobro znaju šta je invaliditet, šta znači koristiti kolica, kako prolaze muškarci sa invaliditetom kada pokušaju da žive obične jednostavne živote u kojima teže stvaranju porodice koja je pravo svih nas, a da mu sve to nisu rekli javno, jer su njegova politička opcija. Dodvoravanje biračkom tijelu ne znači i ne smije da znači da vi smijete da vrijeđate ljude koji ne samo da ne misle kao vi, nego prosto ne mogu da dobiju priliku da učestvuju u nečemu što se vama podrazumijeva”, rekla je Erkićeva za Srnu.

Ona je dodala da postoji još jedan apsekt koji je u vezi sa ovom izjavom gradonačelnika Banjaluke veoma ponižavajući, a to je ponižavanje žene koja u ovom trenutku treba da bude svjesna da ima pored sebe muškarca koji može biti u jednom odnosu sa njom, ali to ne znači da neće reagovati na sve druge žene.

“Meni je to nepoštovanje jer kada nekoga poštujete onda se obavežete da budete sa tom osobom, da s njom dijelite i dobro i loše i da vas ostatak svijeta u tom kontekstu ne zanima, ali valjda je to stvar vaspitanja koji očito nemamo svi jednako”, zaključila je Erkićeva.

Stanivuković je za portal nova.rs izjavio da dobija mnogo poruka od djevojaka, te dodao: “Kako se ono kaže – jesam zauzet, ali nisam oduzet”.

Ova njegova izjava izazvala je reakcije na društvenim mrežama, a nekolicina je zatražila i Stanivukovićevo javno izvinjenje.

 

Ostavite komentar: