Sjećaju ga se samo po dobrom: Radišić bi mogao da dobije i ulicu i gradsku nagradu u istom danu

24.02.2024. | 12:45

Nikad ništa nije uradio preko veze, odbio je da se preseli u veći stan, a 1991. je napustio saveznu funkciju i iz Beograda se vratio u Banjaluku. Ovo su neki od detalja po kojima će ostati upamćen Živko Radišić, političar čuven po skromnosti.

Radišić, koji je, između ostalog, u doba SFRJ bio predsjednik opštine Banjaluka, ministar odbrane Socijalističke Republike BiH, savezni funkcioner visokog ranga i generalni direktor banjalučkog giganta “Čajavec”, a poslije rata član Predsjedništva BiH, preminuo je u septembru 2021. godine.

Da ga Banjalučani nisu zaboravili svjedoči i nekoliko inicijativa da se jedna ulica u gradu na Vrbasu nazove po Živku Radišiću, prenosi Srpskainfo.

Do sada nije nađena odgovarajuća lokacija, ali na sljedećoj sjednici Skupštine grada Banjaluka naći se se prijedlog da se po Radišiću nazove ulica u širem centru Banjaluke.

Zanimljivo je da će se, vjerovatno istog dana i na istoj sjednici, gradska skupština odlučivati inicijativa da se Živku Radišiću dodijeli aprilska nagrada grada Banjaluka.

Tako bi Radišić u istom danu mogao dobiti i aprilsku nagradu i svoju ulicu.

Socijalistička partija Srpske (SPS) partija podnijela je juče inicijativu da se Radišiću posthumno dodjeli Plakete grada Banjaluka, za njegov doprinosa razvoju Banjaluke i kreiranju političkog života u BiH.

Zaboravu ne smijemo predati ljude koji su svoje profesionalne karijere, ali i lični komoditet, nesebično posvećivali narodu i državi – rekao je tim povodom član predsjedništva SPS Slobodan Protić.

Interesantno je da Radišić nije predložen za najviše gradsko priznanje Ključ grada sa Poveljom počasnog građanina Banjaluke, niti za Zlatni grba Grada Banjaluka, nego za skromniju Plaketu.

Za najviše gradsko priznanje kandidovana su dvojica potpredsjednika Vlade Srbije: Miloš Vučević, lider SNS, te Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije.

Vučevića je kandidovao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a Dačića njegovi partijski drugovi s ove strane Drine – Socijalistička partija Petra Đokića.