„Rupa“ u centru Banjaluke došla do sedmog sprata: Da li je zaboravljen Regulacioni plan?

26.11.2021. | 14:25

Stambeno-poslovni kompleks „Centar“ koji se gradi u samom centru Banjaluke stigao je i do sedmog sprata.

Iz kompanije “City Mall” ističu da radovi teku po planu i da poštuju građevinske dozvole koje im je izdao Grad Banjaluka.

„Građevinske dozvole koje su pravosnažne glase na šest spratova plus povučena etaža. Sve piše u građevinskim dozvolama“, rekao je za BL portal Stanislav Ćuso, direktor firme „City Mall“.

Regulacioni plan dijela centralnog područja Grada Banjaluka, koji je dostupan na sajtu Grada, na lokaciji između sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje i zgrade Saveza sindikata predvidio je ipak nešto nižu spratnost. Ucrtano je da se tu može graditi zgrada od pet spratova i jedna povučena etaža.

Prostor “rupe” po aktuelnom regulacionom planu

Odgovor da li se građevinskim dozvolama krše rješenja utvrđena regulacionim planom potražili smo i u Gradskoj upravi, ali ga do objavljivanja teksta nismo dobili.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je prije desetak dana na društvenim mrežama objavio fotografiju i napisao da se, između ostalog, još analiziraju pristigla idejna rješenja i projekti za prostor tkv. „rupe“. U septembru je obećao da će konačan izgled objekata biti poznat u oktobru.

“Kada je u pitanju spratnost treba reći da će biti stepenast način gradnje i da će u jednom dijelu biti četiri sprata, a na drugom dijelu biće veća spratnost kako bismo dobili dinamičnost objekta kakav Banjaluka nije dobila u posljednjih dvadeset, trideset i više godina”, rekao je Stanivuković 6. oktobra i ponovo obećao da će predstaviti konačan izgled još prošlog mjeseca.

Investitor ističe da će sve objaviti krajem godine. Dobili su građevinske dozvole za tri lamele, a u proceduri je dobijanje dozvole za lamele 2 i 5.

„Cijene će takođe biti prikazane i formirane krajem godine sa kontakt podacima kako se mogu kupiti stanovi. Minimalno sa uračunatim PDV-om cijena neće manja od 4.000 KM po kvadratu“, ističe Stanislav Ćuso, direktor firme „City Mall“.

Inače, vlasnik ove firme je kompanija “MG Mind”, poznatog biznismena Mladena Milanovića Kaje.

Izgradnja trenutno započetih objekata trebalo bi da bude gotova najranije za dvije godine.