Roditelji nezadovoljni: Vrtići u Banjaluci sve skuplji, subvencija ni na vidiku

13.01.2024. | 12:12

Novac za tuđu njegu i pomoć, lične invalidnine roditeljima i starateljima djece sa poteškoćama u razvoju, kao i plate radnicima u Gradskoj upravi i javnim ustanovama legao je na račune u petak, dok su roditelji mališana koji idu u privatne vrtiće, studenti i javni prevoznici ponovo ostali kratkih rukava.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je, nakon što je zbog nedostatka kvoruma u petak potpredsjednik gradskog parlamenta Saša Čudić otkazao nastavak vanredne sjednice, da su riješena neka važna pitanja, ali da i dalje postoji jaz u mnogim isplatama.

– Ostala su otvorena pitanja javnog prevoza koji i dalje funkcioniše zahvaljujući dobroj volji i dogovoru koji je postignut sa prevoznicima. Čekaju i stipendije, korisnici subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima, poljoprivrednici te druga pitanja koja može da riješi samo rebalans – rekao je Stanivuković.

Dodao je da će nastaviti da razgovara sa svim odbornicima kako bi što prije bili riješeni problemi i pitanja koja su od važnosti za Banjaluku.

– Pušteno je 50 odsto zaostalih sredstava za tuđu njegu i pomoć za novembar roditeljima i starateljima djece sa poteškoćama u razvoju – rekao je Stanivuković i dodao da se to, inače, isplaćuje do 15. decembra, ali su imali poteškoća, zbog čega sve kasni, prenosi Glas Srpske.

Stanivuković se izvinio roditeljima i svima koji su čekali do sada.

Boravak u velikom broju privatnih vrtića u Banjaluci ponovo je poskupio ove godine, što je naljutilo roditelje, koji kažu da im se više i ne isplati raditi, jer za dvoje djece moraju da plate više od 600 KM.

Majka mališana koji idu u jedan privatni vrtić, a koja je željela da ostane anonimna, rekla je da je većina vlasnika privatnih vrtića obavijestila roditelje da će ponovo povećati cijenu.

– Gradsku vlast baš briga šta se dešava, kao i do sada. Niko ni riječi u korist roditelja da kaže. Naravno, zaokupljeni su cirkusom u koji je doveden najveći grad u Srpskoj. Gledaju svoj interes i svojih najbližih. Njihovi klinci nisu sigurno na onoj listi od 2.000 djece koja čekaju mjesto u javnim vrtićima – rekla je ova izrevoltirana majka.

Ona je istakla da gradske subvencije roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće nisu isplaćene već dva mjeseca.

– Evo prolazi i treći mjesec, a subvencija ni na vidiku. Međutim, čim je povećan minimalac, roditelji su odmah osjetili novi udar po džepu – kazala je.

Na ovaj problem prije nekoliko dana osvrnuo se i predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić ističući da prvi čovjek grada mora hitno da reaguje i zabrani nova poskupljenja boravka djece u privatnim vrtićima u Banjaluci.

– Grad sufinansira roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće, međutim, to više nije dovoljno, jer su vrtići znatno poskupjeli. Brojni roditelji su s nama kontaktirali i zabrinuti su da više neće moći plaćati za djecu vrtiće, što je veliki problem – istakao je Bosančić.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da više od 1.000 djece ne može da dobije mjesto u gradskim vrtićima, zbog čega roditelji moraju da ih upisuju u privatne.

Saša Lazić

Odbornik u Skupštini grada Saša Lazić na društvenoj mreži “Fejsbuk” statusom je podržao roditelje te predložio da se svima čija djeca idu u vrtić izjednače davanja iz gradskog budžeta.

– Stvari još funkcionišu tako da su roditelji čija djeca pohađaju državni vrtić u debelo povlašćenom položaju. Refleksija je to, svakako, na opšte stanje u društvu, ili konkretno u Banjaluci, a to je da se uslovi rada u javnom i realnom sektoru ne mogu porediti – napisao je Lazić.