Rasvjeta u bojama! U ovom dijelu Banjaluke brinu za bezbjednost – posebno djece

03.11.2023. | 08:17

Mještani Starčevice više od mjesec dana kubure sa lošom rasvjetom, jer su vandali prefarbali sijalice u crvenu i plavu boju, zbog čega najviše strahuju za bezbjednost svoje djece.

Ističu da su izrevoltirani ponašanjem nesavjesnih pojedinaca koji iz dana u dan uništavaju gradsku imovinu, ali i nadležnih koji, uprkos žalbama mještana, ne rješavaju ovaj problem.

Aleksandar M, koji živi u ovom naselju, obratio se redakciji “Glasa Srpske” ispred grupe građana, ukazujući na ovaj problem.

“Na poznatim “garažama”, odnosno između ulica Ognjena Price i Kosovke djevojke, od početka oktobra nemamo adekvatnu uličnu rasvjetu”, kazao je on. Prema njegovim riječima, zbog nesavjesnih pojedinaca imaju slabu osvijetljenost, pa je i preglednost na ulici loša, što kod mnogih budi bojazan da bi moglo doći do saobraćajnih nesreća.

“Rasvjetu su grafit-sprejom uništili vandali koji su nama nepoznati, ali vjerujemo da su policiji poznati, jer su ih te noći legitimisali”, kazao je.

Aleksandar M. je dodao da je vidljivost veoma loša, gotovo nikakva.

“U ovim ulicama djeca se igraju, trče ili idu do obližnje osnovne škole te smo mi kao roditelji zabrinuti za bezbjednost svoje djece, a i nas samih”, pojasnio je on i naglasio da strahuju takođe i za imovinu, odnosno vozila koja parkiraju u tom dijelu naselja.

“Vozila parkiramo u potpunom mraku, ne vidimo jedni druge, strahujemo da se ne sudarimo ili ne udarimo nekog pješaka. Sve se pogoršalo sada, kada mrak pada oko 16 časova”, pojašnjava nezadovoljni mještanin. Istakao je da su sa problemom upoznali i nadležne u Gradskoj upravi.

“U više navrata pisali smo komunalnoj policiji i Odjeljenju za komunalne poslove, ali nismo dobili adekvatan odgovor, jer svi govore da oni nisu nadležni za tu vrstu poslova”, priča Aleksandar M. Nakon više uzastopnih poziva, kako je rekao, nije bilo nikakve reakcije pa su se obratili kabinetu gradonačelnika.

“Sekretarica, koja se javila na telefon u kabinetu, je rekla da će javiti povratnu informaciju, međutim, nismo dobili nikakvu informaciju niti je problem otklonjen”, kazao je Aleksandar M. Ističe da, s obzirom na to da gradu plaćaju porez, komunalne takse, žive u ovom gradu i glasaju, imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo, a predstavnici vlasti imaju obavezu da rješavaju probleme svojih građana.

“Zar treba da se desi neka nesreća da bi se neko od gradskih vlasti sjetio da je stakla na rasvjeti trebalo oprati ili zamijeniti odmah nakon uočenog vandalizma?­ Zar zbog grupice nepoznatih vandala treba da ispašta nekoliko hiljada građana Starčevice”, zapitao se Aleksandar M.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” nisu dobili odgovore iz Gradske uprave da li su upoznati sa ovim problemom i da li su nadležne službe bile na terenu.

“Instagram”

Na “Instagram” stranici Gradske uprave krajem septembra objavljene su fotografije koje ukazuju na vandalizam i farbanje rasvjete kod jednog ugostiteljskog objekta na Starčevici.

Kako su napisali tada, ovaj vandalski čin je za svaku osudu, jer je nanesena šteta gradskoj imovini, ali je i ugrožena bezbjednost građana.