Problemi sa uličnom rasvjetom u Banjaluci: Iz Grada okrivili stari sistem komande

Imajući u vidu zastarjelost sistema komande za upravljanje rasvjetom, koja je dovela do problema sa rasvjetom u naseljima Paprikovac, Lauš, Nova varoš i Centar, Grad Banja Luka je već ranije preduzeo mjere kojim će se otkloniti smetnje u funkcionisanju rasvjete na teritoriji grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

S tim u vezi, u prethodnom periodu je i pokrenuta i završena procedura javne nabavke “Nadzor i upravljanje javnom rasvjetom u gradu Banja Luka” kako bi postojeći sistem bio zamijenjen modernijim i savremenijim.

Do reakcije iz Grada dolazi nakon što sinoć u nekoliko gradskih naselja u Banjaluci nije u funkciji bila javna rasvjeta.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove danas navode da se rasvjeta na teritoriji grada Banjaluke trenutno pali preko sistema MTK (mrežna tonfrekventna komanda) odnosno signal za uključivanje/isključivanje se generiše preko MTK predajnika koji se propusti kroz mrežu do MTK prijemnika.

Kako su kazali, riječ je o zastarjeloj tehnologiji, zbog koje postoji mogućnost da signal ne prođe i naravno kao rezultat rasvjeta se ne upali, što je i bio slučaj u noći između 23. i 24. novembra, kada je bez rasvjete ostalo nekoliko naselja.

Oni su poručili da je preduzeće “Elektrokrajina“, koje je i zaduženo za generisanje signala, ranije obavijestilo Grad da je stari sistem neefikasan, te da je potrebno preći na novi sistem, nakon čega se pristupilo proceduri za zamjenu komandnog sistema.

“Predmetnom javnom nabavkom novi sistem zamijeniće dotrajali MTK sistem, a za izvođača je izabran Elektrotehnički fakultet iz Banjaluke, rok za implementaciju je 120 dana, a nakon implementacije uslugu će davati u naredne 4 godine. Nakon implementacije projekta, neće se dešavati da Grad ostane bez javne rasvjete, a prednosti novog sistema su višestruke. Pored pouzdanijeg rada rasvjete, novim sistemom biće smanjen utrošak električne energije, kao i troškovi održavanja”, rekli su iz Gradske uprave.

Takođe, novi sistem će obezbijediti jednovremeno uključivanje/isključivanje rasvjete u skladu sa zalaskom i izlaskom Sunca, relevantne podatke o stanju sistema, kao i automatsko generisanje informacija o nastalim kvarovima na sistemu javne rasvjete.

 

Ostavite komentar: