Prihvatni centar na Paprikovcu pruža utočište beskućnicima: Topao obrok i krevet umjesto ulice

Bijeg i utočište od minusa i niskih temperatura u hladnim jesenjim danima, lica u skitnji pronalaze u Prihvatnoj jedinici za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra na Paprikovcu.

Kapacitet Prihvatne jedinice je deset ležajeva, a nerijetko se dešava da zimi svi budu popunjeni. Direktor Gerontološkog centra Vinko Lolić rekao je za “Glas Srpske” da se dolaskom hladnih dana uvijek poveća broj korisnika.

– Tada je najveći pritisak na prihvatnu stanicu zbog vremenskih okolnosti, a u gradu je mnogo beskućnika. Svakoga prihvatimo, pomognemo, nahranimo, medicinski zbrinemo i uradimo sve za njihovo dobro – kazao je Lolić.

Dodao je da se život u prihvatnoj stanici promijenio pojavom virusa korona, ali da poštuju sve epidemiološke mjere.

– Korisnici više ne idu u restorane kada imaju užinu, najviše vremena provode u sobama, nose maske i vrše redovno dezinfekciju. Nastojimo da poštujemo fizičku distancu, a ne socijalnu jer nam je cilj da se korisnici druže i komuniciraju ali u manjim grupama – rekao je Lolić.

Prema njegovim riječima ovo je jedini dom u regionu, a možda i šire, u kojem nijedan korisnik nije bio zaražen virusom korona.

Glavna sestra u Gerontološkom centru Nada Jukić naglasila je da u Prihvatnoj jedinici trenutno boravi troje beskućnika.

– To su osobe sa društveno neprihvatljivim ponašanjem, alkoholičari, lica koja su sklona lutanju, prosjačenju, lica bez stalnog mjesta boravka i slično – rekla je Jukićeva.

Objašnjava da po protokolu o saradnji, lica u prihvatilištu mogu ostati pet dana, ali da postoje situacije kada im se odobri i duži ostanak.

– U toku tih pet dana pokušava se riješiti pitanje njihovog statusa. Ukoliko se ne istraži ništa, ne izbacujemo ih na ulicu, već i dalje ostaju u prostorijama prihvatne stanice u dogovoru sa Centrom za socijalni dan – ispričala je Jukićeva.

Svi koji dođu u prihvatilište, bilo samostalno ili sa preporukom, dobiju istu uslugu kao i stalni stanari Gerontološkog centra.

– Trenutno u centru boravi osoba koja nam je deportovana iz Hrvatske, a živjela je u Australiji. Riješili smo dokumente, ali je zbog epidemiološke situacije komplikovaniji proces zbrinjavanja za strane državljane – rekla je Jukićeva.

Uređenje

Prihvatna jedinica za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra je renovirana i savremena ustanova.

– Ovaj moderno uređeni prostor ima osam ležajeva raspoređenih u tri sobe, dvije trokrevetne i jednu dvokrevetnu, svaka soba ima kupatilo, a tu su i dnevni boravak i kuhinja – kazali su u ovom centru.

 

 

Ostavite komentar: