Povećanje plata “mrtvo slovo” na papiru: Moguć prestanak rada banjalučkih vrtića

​Na sastanku Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kulminiralo je nezadovoljstvo radnika zbog toga što još uvijek nije došlo do povećanja plata i što nije potpisan novi kolektivni ugovor za radnike Centra, te bi već sljedeće sedmice radnici mogli stupiti u generalni štrajk.

Naime, ovaj sastanak je održan u četvrtak uveče, a kako nam je potvrdila Snježana Markić Stojaković iz sindikata Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, radnici više nemaju strpljenja, te su izrazili ogromno nezadovoljstvo i shodno tome će se sljedeće sedmice održati sastanak Sindikalnog odbora.

“Na osnovu stavova i mišljenja radnika donijeće se odluka da li će se stupiti u štrajk ili ne. Ne bih da prejudiciram, s obzirom na to da nije održan sastanak, ali ukoliko do toga dođe, vrtići bi mogli prestati sa radom”, istakla je Markić Stojaković za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, ovaj štrajk će se održati kako to zakon i predviđa, ali da će o istom imati više informacija nakon sastanka.

Jelena Kurtinović, direktorica Centar za predškolsko vaspitanje je kratko prokomentarisala da nije upoznata s tim, a na pitanje da li postoji mogućnost da će vrtići prestati sa radom, kazala da ne zna na koju vrstu štrajka se misli, odnosno koji je oblik štrajk, te da isti ne može ni komentarisati.

Mirna Savić-Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku je kazala da je potrebno da Skupština grada usvoji rebalans budžeta u što skorijem vremenskom periodu kako bi radnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje bila povećana plata.

“Grad je odmah pristao da Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kao i ostalim gradskim ustanovama, poveća platu, to je bio njihov zahtjev. Grad je sredstva obezbijedio, ali već mjesecima se čeka da Skupština grada prihvati Nacrt, a nakon toga i rebalans budžeta, da i tehnički odobri taj novac i da se radnicima povećaju plate”, poručila je Savić-Banjac.

Kako je navela, to sada čekaju i nadaju se da će dinamika rada biti mnogo bolja nego u prethodnom periodu, jer, kako kaže, ovakve krucijalne stvari, kao i brojni projekti čekaju da budu realizovani.

Podsjećamo, vaspitači u svih 30 banjalučkih vrtića su 21. septembra održali jednočasovni štrajk upozorenja, jer su, kako kažu sindikalni predstavnici, plate vaspitača ispod prosječne u Srpskoj i to bez povećanja čak 17 godina.

Tada su istakli da radnici daju svoj maksimum u radu sa djecom, ali da za uzvrat ne žele da ugroze svoje dostojanstvo, kao i da će u tome biti istrajni.

Ostavite komentar: