Potraga sa stanovima u Banjaluci: Kirije od 400 do čak 1.500 KM bez režija

08.11.2022. | 08:34

Potražnja za stanovima radi iznajmljivanja u gradu ove godine veća je nego lani, kirije se kreću od 400 do čak 1.500 KM bez režija, a najtraženiji su stanovi manje kvadrature.

Kako za “Glas Srpske” kažu iz agencija za promet nekretnina, cijenu zakupa diktira lokacija, vrsta grijanja, uređenost stana, ali i činjenica da li je riječ o staroj ili novoj gradnji.

U agenciji “Kondo” potvrdili su za “Glas Srpske” da je povećana potražnja za stanovima za iznajmljivanje.

“Traži se stan više, zaista je velika potražnja. Može se reći da je interesovanje veće nego lani, a stanove ne traže samo studenti, nego i poslovni ljudi”, rekli su ovoj agenciji. Problem je, kako ističu, što u ponudi nema dovoljno stanova.

“Klijenti najviše traže jednosobne stanove do 50 kvadrata. Sada se ispod 500 KM ne može naći neki prihvatljiv smještaj”, kazali su u “Kondu”.

Vlasnik Agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović rekao je za “Glas Srpske” da se može reći kako postoji sezona, kada se najviše traže stanovi za iznajmljivanje.

“To je period kada đacima i studentima počinje nastava. Cijene stanova zavise od lokacije, veličine, te starosti nekretnine”, rekao je Popović.

Dodao je da je najtraženija lokacija centar, ali i dijelovi grada u blizini škola i fakulteta.

“Takvih nekretnina za iznajmljivanje manjka, a najniža kirija je oko 400 KM. Cijene su slične kao lani ili su nešto više”, kazao je Popović.

Da se u Banjaluci najviše traže stanovi u blizini fakulteta i poslovnih centara, potvrdili su i u Agenciji za promet nekretnina “Binakom”.

“Izdali smo sve stanove koje su imali. Više se bavimo prodajom, koja je u ovom momentu takođe povećana, ali samo na lokacijama koje su frekventne, blizu fakulteta i poslovnih centara”, kažu u ovoj agenciji.

Direktor Agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović kaže za “Glas Srpske” da, osim studenata, stanove iznajmljuju i poslovni ljudi, kojima kompanije plaćaju boravak. U Banjaluci se, kako je pojasnio, intenzivno povećava i ponuda stanova za najam, jer se dosta gradilo.

“U svakoj novoj zgradi sada postoji dio “investicijskih stanova”, koje ljudi kupuju da ih rentaju, a ne da stanuju u njima”, kazao je Milanović.

Dodao je da potražnja zavisi od perioda godine.

“Cijena je usko povezana sa ponudom i potražnjom. Kada se nešto više traži, onda i cijena raste”, rekao je Milanović te naglasio da nije došlo do velikog poskupljenja.

Objasnio je da se najviše traže mali stanovi, te da se kirije kreću od 400 do 1.500 KM, pa i više, u zavisnosti od luksuza i drugih faktora.

Studenti

Student Marko V. kaže da je stan u Banjaluci tražio duže od mjesec.

“Manji stan u Banjaluci gotovo je nemoguće naći, a cijene su otišle gore, pa se za garsonjeru bliže centru mora izdvojiti i do 500 KM bez režija”, rekao je Marko.