Porast nasilja u doba korone: Veći broj žena u Sigurnoj kući u Banjaluci

U Banjaluci i Srpskoj je, kao svuda u svijetu, zabilježen znatan porast nasilja u porodici od početka pandemije korona virusa.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u porodici iz Fondacije “Udružene žene” Banjaluka poručuju da će ove godine u fokusu kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja biti upravo žene žrtve nasilja za vrijeme pandemije.

Aktivistkinje poručuju da su žene, koje su žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, u doba korone u povećanom riziku od nasilja, ali i od siromaštva. Epidemiološke mjere nalažu izolaciju u porodičnim domovima, koji za žrtve nisu sigurno mjesto, a izolacija s nasilnikom može uticati na smanjivanje mogućnosti da žrtve zatraže pomoć i podršku, poručuju iz ove fondacije, koja u svom sastavu ima i Sigurnu kuću za žene i djecu nasilja u porodici.

Statistike pokazuju da je broj žena žrtava nasilja, koje su se tokom 2020. obratile za pomoć fondaciji, povećan za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Od početka godine 1.078 žena se obratilo za pomoć na SOS telefon. U Sigurnoj kući je zbrinuto 16 žena i 24 djeteta.  U pravnom savjetovalištu je besplatnu pravnu pomoć i podršku dobilo više od 200 žena, a podijeljen je 421 paket humanitarne pomoći ili novčane donacije.

Najteža situacija je bila u aprilu, kada su žrtve zbog izolacije danonoćno bile zarobljene u kući s nasilnikom, ali je i danas situacija teška.

“Pojačan je ekonomski pritisak i na žene koje trpe nasilje, ali i na one koje su izašle iz Sigurne kuće, s namjerom da se osamostale i žive novi život bez nasilja. Mnoge od su dobile su otkaz ili poslate na neplaćeno odsustvo, a one koje još nisu našle posao zbog ekonomske krize teško dolaze do radnog mjesta”, kaže Aleksandra Petrić, izvršna direktorka Fondacije “Udružene žene”.

Dodaje da je Fondacija pomagala tim ženama dijeleći im pakete hrane i novčanu pomoć, kako bi one mogle da plate režije.

“Srećom, imali smo podršku donatora, koji su nam obezbijedili interventna sredstva. Ali, ova situacija je ponovo pokazala da nemamo nikakvo sistemsko rješenje za podršku žrtvama nasilja u porodici”, zaključila je Petrićeva.Ostavite komentar: