Od škole u Adi do Manjače i studentskih domova: Dodik i Cvijanović podržali projekte u Banjaluci

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović zahvalila se domaćinima u Gradskoj upravi nakon današnjeg sastanka i poručila da je tu za dobrobit građana.

Ona je naglasila da je dogovoreno da će Grad riješiti imovinsko-pravne odsnose za izgradnju dvije trafo stanice vrijedne 20 miliona maraka.
“Apelovali smo na Gradsku upravu što se tiče izgradnje dvije trafo stanice u vrijednosti od 20 miliona maraka. Dobili smo uvjerenje da će se to ubrzati, kako bi se poboljšala energetska efikasnost grada. Banjaluka je veći konzument u odnosu na druge lokalne zajednice po broju stanovnika. Stalno smo u kontinuitetu obezbjeđivanja novih sadržaja na UKC-u, imamo planove i nismo od toga odustali što će poboljšati i Banjaluku. Mi nastavljamo sa koordinisanjem aktivnosti u Gradu. Razgovarali smo da od Manjače napravimo veliki turistički centar. Zaokružili smo priču kako bi Banjaluka trebala da izgleda u narednom periodu”, rekla je Cvijanovićeva.

Poručila je da su na sastanku usaglasili sve u vezi sa izgradnjom mosta u Česmi, kao i gradnju trotoara od Zalužana ka Trnu.
“Kuća Milanovića mora biti stavljena na mapu čitave Republike Srpske, ne samo Banjaluke. Očekujemo i dobili smo obećanje gradonačelnika da će grad uraditi svu dokumentaciju i riješiti  imovinsko pravne odnose kako bi bila izgrađena škola na Paprikovcu”, navela je predsjednica Republike.
Razgovarali smo o konkretnim projektima koji će unaprijediti život građana, poručio je nakon sastanka srpski član Predsjedništva Milorad Dodik uz opasku da se ništa ovdje ne može desiti ako nema sinergije Grada i Vlade. Istakao je da je važno konačno završiti spomen-obilježje borcima i tako se odužiti onima koji su dali život za odbranu Srpske.
“Mnogo stvari iziskuje mnogo napora, pogotovo kada je riječ o imovinskopravnim odnosima. Moramo da rehabilitujemo sve velike projekte koji će ovaj grad učiniti još većim. Biće završen i projekat zaobilaznice oko Banjaluke prema Mrkonjić Gradu”, poručio je Dodik.
Naglasio je da će vlasti obezbijediti siguran Grad za građane, bez kriminalnih bandi.
“Dešavaće se događaji kao sinoć, ali će biti izolovani i sankcionisani”, rekao je Dodik i naglasio da je Vlada značajan novac uložila u Banjaluku, kojim je doprinijela izmjeni njegovog imidža, ali i da će nastaviti da finansira takve projekte.
,,Popisao sam sve ono što je dogovoreno i to ćemo uraditi”, zaključio je Dodik.
I premijer Srpske Radovan Višković zahvalio se gradonačelniku na korektnom razgovoru.
“Nije bilo pitanja ni nametanja oko tema oko kojih se možda razilazimo. Republika Srpska se nije maćehinski odnosila prema ovom gradu”, istakao je Višković.

On je naglasio da autoput, srpsko-ruski hram, savremeni klinički centar, trebaju Banjaluci, a Vlada ih finansira ili će ih finansirati.
“Prihvatljiv je prijedlog gradonačelnika za obnovu kuće Milanovića, jer je to za dobrobit svih građana Banjaluke ali i za turističku ponudu”, rekao je premijer Srpske i poručio da treba otići do Sarajeva i vidjeti  kakve su tamo institucije.
“Mi smo izgradili Administraticni centar Republike Srpske na koji smo ponosni, a koji je bio kritikovan. Vidjećete ko je na putu napretka, a ko kaska”, rekao je Višković.
Gradonačelnik Banjaluke je nakratko prekinuo obraćanje predsjednika Vlade i dodao:
“Takođe, za porodice poginulih boraca i borce sve kuće koje su izgrađene tokom i poslije rata u Banjaluci  biće legalizovane bez naknade, a riječ je o oko 10 hiljada građevina”, rekao je Stanivuković.

Željka Pavlović, BL portal

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: