Niče li mali grad u gradu: Šta još fali banjalučkom „City Block-u“

13.08.2022. | 07:42

Hotel, ambulanta, vrtić, igralište, moderne saobraćajnice, staze za trčanje, zelenilo i veliki tržni centar u samom centru – sve to je planirano u naselju “City Block” u banjalučkoj Adi. Na dva kilometra od centra Banjaluke, naselje koje raste iz dana u dan trebalo bi da, prema najavama investitora, praktično bude “mali grad u gradu”  čija će infrastruktura i sadržaji zadovoljiti sve generacije.

Od tog “malog grada u gradu” zasad postoje samo obrisi. Od planiranih 20-ak stambenih zgrada koje su najavljene u promotivnom video spotu iz 2019. godine, izgrađene su i useljene tri, četvrta je pri kraju, a još dvije su u izgradnji.

Projekat “CITY BLOCK kompleks”

Osim stambenih zgrada, u naselju je otvoren “Tropic market”, što je stanovnicima “City Block-a” uveliko olakšalo život.

Uz njega je izgrađena i samouslužna autopraonica kao i jedan ugostiteljski objekat, a u centralnom dijelu u izgradnji je još jedan objekat, koji bi trebalo da bude dio igrališta za djecu. I to je to, zasad.

Upravo je igralište za djecu jedan od najpotrebnijih sadržaja, jer su stanove u ovom naselju u najvećem broju pokupovali i kupuju mladi bračni parovi. Zato ih raduje izgradnja osnovne škole u naselju Ada, nedaleko od “City Blocka-a”.

Iako njegovog sina od škole dijeli nekoliko godina, njoj se raduje i Danijel Radujković, koji je u ovom dijelu Banjaluke prije dvije godine kupio stan, jer se, kako kaže, radi o mirnom naselju izdvojenom od gradske buke, a ipak blizu centru grada. Priznaje da ga je privukao i veliki broj sadržaja predviđenih projektom City Block-a. Na većinu njih još se čeka, a ono što smatra najvećim problemom  je pristup naselju i saobraćajna gužva u kojoj se izgubi mnogo vremena.

“Bulevari vojvoda Stepe Stepanovića i Živojina Mišića su dvije ulice koje vode do centra, ali su tokom špica u saobraćaju preopterećene, pa tako put od centra do ovog naselja autom ili busom može da potraje i do 40 minuta. Ljeti je lakše, jer na posao mogu da idem biciklom, ravnica je pa stignem veoma brzo i izbjegnem gužve u saobraćaju. Zimi je već druga priča”, objašnjava Danijel za BL portal.

Sa njim je saglasna većina stanovnika ovog naselja, jer, kako kažu, i sve linije javnog saobraćaja koje povezuju ovo naselje sa centrom grada prolaze kroz ova dva bulevara, pa vrlo često „zapnu“ u saobraćaju i kasne.

Bulevar Vojvode Živojina Mišića

Opisujući svoje naselje na društvenim mrežama, i Banjalučanka Karolina ima prigovor na saobraćajne gužve.

“Samo dva puta do grada?! Nekad se s posla u krugu Incela do Borika vozim 20 minuta u špicu. Pakao”, napisala je ona.

Neki kažu da im, pored strpljenja u saobraćaju, treba i dodatna tolerancija na buku, prije svega građevinskih mašina koje rade na novim objektima. Ima i onih koji upravo zbog toga odustaju od kupovine stana na ovoj lokaciji, ali i onih drugih koji vjeruju da će se strpljenje isplatiti i da će ovo naselje jednog dana biti tip-top.

„Uveliko je u izgradnji nekoliko stambenih kompleksa, škola, itd. Sačekajmo još koju godinu i vidjećete totalno drugačije naselje“,  siguran je Banjalučanin Marko Karanović koji se svoje mišljenje takođe podijelio na društvenim mrežama.

U strpljenje i aktuelnih i budućih stanara, uzda se i idejni tvorac ovog projekta. Siniša Drljača za BL portal tvrdi da je  završeno oko 50 odsto planiranih radova.

“Po dosadašnjoj dinamici radovi idu prema planu. Izgrađeno je više od 420 stanova koji su useljeni, a u narednih godinu – godinu i po, biće završeno još 300. Svakog dana naselje dobija jednu po jednu cjelinu koja je po projektu bila zamišljena, a trenutno je u izgradnji dječije igralište. Dogodine bi trebalo da bude izgrađena i ambulanta i ovim tempom, kompletan projekat, kakav možemo vidjeti na promotivnom video spotu, trebalo bi da bude gotov za pet godina”, obećava Drljača.

Priznaje da pristup naselju i saobraćajna gužva jeste problem, ali naglašava da će, u saradnji sa Gradom, i to biti uskoro riješeno.

„Vidimo da Grad već pravi školu, radovi su počeli, i ovaj problem biće riješen“, uvjerava Drljača.

Ako će se saobraćajne gužve možda i moći izbjeći, poskupljenje kvadarata – teško. Prateći poskupljenja stanova u čitavom gradu i u City Block-u cijena je znatno porasla u protekle tri godine. Stan ste ovdje 2019. godine mogli kupiti za oko 1.900 KM po kvadratu, a sada je za oko 800 maraka skuplji.

Srđan Banović, BL portal