Na dnevnom redu i Banjica: Ovako Stanivuković komentariše tok sjednice u Banjaluci

06.03.2024. | 17:41

Na današnjem zasjedanju Skupštine Grada našle su se neke od najvažnijih tema, a jedna od njih je i vodovodni sistem Banjica. Moram da kažem da imam najveću moguću vjeru i optimizam na osnovu prijedloga i diskusija da će odbornici podržati ovu tačku, odnosno kreditno zaduženje.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, komentarišući tok redovne sjednice Skupštine Grada, odnosno tačke o kojima su odbornici raspravljali prije redovne skupštinske pauze.

-Možemo da se vraćamo u prošlost, u doba prethodnih administracija, kada radovi nisu dobro urađeni, da pričamo o tome kako Banjica nema upotrebnu dozvolu i druge važne akte, ali to ne dovodi do rješenja. Ljudi će imati sve više problema ukoliko mi ne riješimo ovaj vodovodni sistem, a procjena je da nam za to treba oko milion KM. Spremni smo da idemo po usvajanju ove odluke u postupak javne nabavke, da izaberemo izvođača radova i riješimo ovaj problem čim prije – poručio je gradonačelnik, saopšteno je iz Gradske uprave.

Naglasio je i to kako je trenutno mnogo dodatnih vodovoda koje ova gradska administracija gradi i nadograđuje, ali da se oni upravo referišu na to da li je izvorište Banjica stabilna ili nije.

-Od Banjice zavisi i rezervoar u Donjim Kolima. Rješavanjem Banjice mi rješavamo problem vode na platou Manjače, Donjih Kola i Bukvaleka. Uporedo sa ovim, radimo i Racune. Želimo da proširimo vodovodnu mrežu, želimo da 2024. godina bude godina kada će 98 posto teritorije grada imati redovno vodosnabdijevanje – kazao je on.

Komentarišući tačku koja se tiče poreza na nepokretnosti, gradonačelnik je poručio to kako ga je iznenadio amandman koji želi da predloži predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković.

-Iznenadio me amandman predsjednika oko smanjivanja prihoda Gradu. To nije dobra mjera. Gradu su potrebni prihodi. Imamo povećane zahtjeve budžetskih korisnika, ustanova, institucija, tu su i tuđa njega i pomoć. Dakle, prihodi Grada treba da rastu, a ovaj amandman nikome neće donijeti ništa dobro – ni Domu zdravlja, ni Centru za socijalni rad, ni drugim institucijama. Pun iznos poreza na neookretnost je već inkorporinan u budžet. Ja vjerujem da Skupština neće podržati taj amandman, jer on i nije u skladu sa poslovnikom – dodao je Stanivuković.

Komentarisao je gradonačelnik i one tačke koje u nastavku zasjedanja treba da se nađu pred odbornicima.

-Očekujemo da će studija javnog prevoza biti usvojena, ali ona ne znači ništa ukoliko nema odluke o izvršenju studije javnog prevoza, koja predviđa besplatan i povoljan javni prevoz. Skupštinska većina je skinula tu tačku. Vjerujem da, kada čuju šta studija predviđa da će reći da su za tu odluku, za odluku koja predviđa besplatan i povoljniji javni prevoz. Još jedna bitna tačka o kojoj ćemo rasrpavljati jeste ona koja se odnosi na podsticaje u privredi, za šta se nadam da ćemo takođe dobiti podršku odbornika, kako bi novac obezbijedili za male preduzetnike i poslovne subjekte – istakao je gradonačelnik.