Mještanima prekipjelo: Donja Kola već 20 dana bez vode

Mještani Donjih Kola od 11. juna su bez vode.

Oni su juče imali sastanak u banjalučkoj Gradskoj upravi, ali, kako ističu, tamo nisu naišli na pozitivan odgovor. Žele rješenje koje bi im omogućilo vodu koja je prijeko potrebna kako stanovništvu, tako i životinjama koje vape za vodom tokom ovih sunčanih dana gdje temperatura doseže i do plus 40.

Oni su se danas okupili u Kolima i poručili da su spremni da dođu i ispred Gradske uprave kako bi tražili osnovne uslove za život. Ističu da je sramota da im u 21. vijeku neko ograničava potrošnju vode, kao što je to bio prijedlog Gradske uprave.

“Mještani nemaju 20 dana vode. Situacija je veoma teška. Zaključili smo da nema nikakve restrikcije i ograničavanja potrošnje vode. Apelovali smo da mještani što racionalnije koriste vodu, kako bi dobili i oni koji nisu imali do sada. Svakog dana se pusti po malo, ali mi se borimo već 20 dana da to stanje popravimo. Apelujemo na Gradsku upravu i Vodovod da nam makar u ovim kriznim trenucima u cisterni dovoze vodu. Imali smo juče sastanak sa Gradskom upravom i Vodovodom, ali građani ne pristaju na ograničenje potrošnje vode, ovo je 21. vijek”, rekao je za ATV Milan Đukić, predsjednik Savjeta MZ Donja Kola.

I Gornja Piskavica sedmicama bez vode

Devet članova domaćinstva Strika i nekoliko desetina grla stoke u njihovoj štali u Gornjoj Piskavici, 15 kilometra od centra Banja Luke, sedmicama nemaju vodu iz seoskog vodovoda. Najstariji član Nedeljko zadužen je da svakodnevno u cisternama dovozi vodu sa seoskog izvora. Potom je prelijeva u bunar koji uz pomoć hidrofora pumpa vodu u kuću.

“Najmanje dvije do tri cisterene, to je do 3.000 litara vode. Ne može niko da razumije, samo ko ima onog ko nema vodu”, kaže Gordana Strika.

“Stoke imam oko 20 svinja, imam 35 ovaca imam jednu kravu. Sama krava popije 200 litara vode, sve rukama nosim. Imam komšiju koji ima bazen, kišnica i on mi daje vodu. Dva mjeseca nema kiše, kaže nosi vodu. I hvala mu kad mi je dao”, priča Nedeljko Strika.

I Gospava Jorgić ima punu kuću čeljadi i dijete sa posebnim potrebama. Nema hidrofor u bunaru, pa je cijela situacija još teža.

“Idemo dole na ovo vrelo za piti, po četiri-pet puta za dan odemo. Ovdje imamo u bunaru za oprati se, tako istuširati se, oprati se, za stoku imamo dvije krave, imamo šestoro krmaka, 20 ovaca i treba nam voda. Veš mašina ne može prati nikako, moramo je nalijevati”, kaže Gospava.

Vodovod Crno vrelo stigao je u Gornju Piskavicu. Kroz selo je prošlo 25 kilometara cijevi, napravljena su dva rezervoara za vodu, ali vode nema, kažu u mjesnoj zajednici. Nedostaje još pretpumpna stanica, za čiji završetak gradske vlasti od mještana traže još dva mjeseca.

“Što se tiče Gornje Piskavice realno je da se završi za tri mjeseca, realno. Ali, uz dobre odnose sa izvođačem radova rekao je da će duplo veći broj bagera, kamiona i radnika angažovati da damo sve od sebe da prepolovimo na mjesec i po”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

“Mi tražimo i apelujemo na gradsku upravu da nađemo neko alternativno rješenje da izdržimo ta dva mjeseca, jer ni tad dok se ispitaju sistemi, dok se sve ispita, pitanje je koliko će se to razvući i kad će Crno Vrelo konačno biti otvoreno i pušteno. Tek prije nekoliko dana je prva komunikacija bila sa Gradskom upravom, očekivali smo to u januaru mjesecu. U martu mjesecu sam pisao mejl kabinetu gradonačelnika gdje sam tražio da razgovaramo. Nismo dobili razumjevanje ni odgovor”, izjavio je Goran Knežević, predsjednik Savjeta MZ Gornja Piskavica.

Živi bili pa vidjeli, poručuju Piskavičani. Do tada, nadaju se da će ih poslužiti seoski izvori, potoci i rječice.

 

 

Ostavite komentar: