Manji rizik za građane: Do kraja godine bezbjedniji pružni prelaz u Zalužanima

Do kraja godine biće podignut nivo bezbjednosti pružnog prelaza u banjalučkom naselju Zalužani, za šta su “Željeznice Republike Srpske” obezbijedile sredstva i trenutno sprovode tender za izradu projektne dokumentacije.

Ovaj plan je potvrđen nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića sa predstavnicima preduzeća “Željeznice Republike Srpske”, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Inspektorata Republike Srpske, “Puteva Republike Srpske”, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Republike Srpske na kojem je bilo riječi o pružnim prelazima na području grada i početku preventivne kampanje pod nazivom “Oprezni paze na pružne prelaze”.

Od ukupno 29 prelaznih pružnih prelaza na području Banjaluke, kako je naveo gradonačelnik, veliki broj njih je rizičan jer nisu adekvatno obezbijeđeni.

Kako je naglasio, u posljednjih pet godina bilo je preko 50 nezgoda na ovim prelazima, a prošle godine su bila dva smrtna slučaja.

“Ne smijemo dozvoliti da se više nijedan ljudski život ugasi na pružnim prelazima”, naveo je on.

Bezbjednost sugrađana, kako je napomenuo gradonačelnik, je prioritet i Grad je već identifikovao deset pružnih prelaza umjesto kojih bi se mogla izgraditi druga saobraćajna komunikacija.

“Grad je spreman da učestvuje u ovom sveobuhvatnom i procesu koji je izazovan sa strane finansijske konstrukcije i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa parcela putem kojih bi se gradila saobraćajna komunikacija. Takođe, neke međunarodne kompanije sa kojima smo razgovarali spremni su da učestvuju sa određnim grantovima”, naveo je Stanivuković.

Kako je pojasnio, zajedno sa republičkim institucijama, Grad će identifikovati koji je to tačan broj pružnih prelaza koji su neophodni i na njima izgraditi svu infrastrukturu potrebnu za maksimalnu bezbjednost onih koji ih koriste.

Među tim projektima, jeste i podizanje nivoa bezbjednosti pružnog prelaza u Zalužanima, kao jednog od najfrekventnijih, za šta su “Željeznice Republike Srpske” obezbijedile sredstva.

Kako je potvrdio Rade Cvijanović iz ovog preduzeća, u toku je tender za izradu projektne dokumentacije kako bi realizacija ovog projekta mogla početi tokom ove godine.

Napomenuo je da uopšte putni prelazi nisu samo pitanje željezničko-tehničkih rješenja nego su i pitanje svijesti svih učesnika u saobraćaju.

“Vrlo je bitno da poštujemo saobraćajnu signalizaicju kako bi svi zajedno doprinijeli povećanoj bezbjednosti na putnim prelazima”, kazao je Cvijanović.

Vesna Vožni, pomoćnica ministra saobraćaja i veza za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Republike Srpke navela je da je Zakonom definisano da se broj pružnih prelaza smanji odnosno da se na svaka dva kilometra ostavi jedan pružni prelaz, a ostali da moraju imati pristupne puteve sa tog pružnog prelaza kako bi se omogućio bezbjedan prelazak preko njih.

“Dali smo prelazni period od pet godina. Nažalost, pošto su potreba značajna novčana sredstva da bi se to moglo završiti, nije urađeno mnogo odnosno sa 280 prelaza smanjen je broj na njih 248. Plan je da ostane 150 putnih prelaza osiguranih na većem nivou nego što je to sada”, kazala je Vožni.

Govoreći o kampanji pod nazivom “Oprezni paze na pružne prelaze”, rekla je da će trajati od aprila do septembra i da imaju namjeru da obiđu sve gradove kroz koje prolaze pruge, odnosno koji imaju putne prelaze.

“Zbog slabije opreznosti učesnika u drumskom saobraćaju, dešava se da je posljedica teška materijalna šteta, teško povrijeđeni pa i nažalost preminuli ljudi”, zaključila je ona.

 

Ostavite komentar: