Kresojević tvrdi da ima rješenje: Iz takse za kladionice moguće je finansirati izjednačavanje subvencija

31.05.2024. | 10:02

Mi trebamo donijeti odluku o subvencionisanju privatnih predškolskih ustanova za narednih 100 godina. Mi razmiljšljamo tako, na taj način. Međutim, da bi ste našli prostor u budžetu Grada, vi morate umanjiti sredstva sa neke stavke koja neće biti samo stavka u budžetu u 2024. godini, već i u narednim godinama, odnosno u 2025, 2026, 2027. godini, saopštili su iz Gradske uprave.

Kazao je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević, te dodao da u određenim stavkama iz budžeta za to nema prostora, te da postoji drugi način, koji je efikasniji, a sve kako bi se izjednačile subvencije privatnih i državnih vrtića.

-Stavke, sa kojih bi morali da umanjite određena sredstva ne mogu da budu plate, socijalna davanja, stipendije. Ja ne vidim prostor ni u jednoj od tih stavki. Ipak, rješenja ima. Želim da kažem da ne možemo da budemo površni kada analiziramo budžet. Na primjer, ne možemo uzeti stavku ili određeni projekat i da kažemo – evo ovdje ima milion KM i prebacićemo to na stavku subvencija, jer taj pojekat neće biti naredne godine u budžetu. Prosto je, vi kada kada uradite školu od 4 miliona KM, kada je sagradite, sigurno je nećete je graditi naredne godine. Zašto ovo govorim? Govorim jer to znači da mi moramo da obezbijedimo dodatne izvore finansiradnja za Grad i na taj način riješimo pitanje izjednačavanja subvencija- kategoričan je gradski menadžer.

Kako je ponovio, rješenja – i te kako ima.

-Evo prijedloga – mi smo predložili Skupštini Grada da sve kladionice koje se nalaze u blizini škola, na 500 metara treba da plaćaju 5 ili 25 hiljada KM po poslovnici, te da na taj naćin dobijemo prihode u budžetu od onih pravnih lica koja truju našu omladinu, koja ih devaspitavaju i dovode u rizik da u budućnosti imaju probeme. Upravo na taj način možemo da pribavimo sredstva za vaspitavanja naše djece – rekao je Kresojević.