Konobar iz Banjaluke oduševio sve: Bojan je ušteđevinu poklonio djeci oboljeloj od raka FOTO

02.04.2024. | 14:55

Ovaj čovek velikog srca zove se Bojan Marčeta, rođenjem je Drvarčanin i radi kao konobar u jednom hotelu u Banjaluci. On je za svoj 40. rođendan ušteđevinu koju je skupljao 4 godine poklonio djeci oboljeloj od raka.

Bojanov način štednje je neobičan, ali i simboličan i podstaknut tragedijom koju je preživio.

On skuplja “siću”, o kojoj većina ljudi ne vodi računa, a u njegovoj “kasici” se najčešće nađu one sićušne kovanice od 5 feninga.

Na taj način Bojan je za 4 godine skupio 54 kilograma siće, vrijedne 4.000 KM i taj je novac uplatio na račun Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti “Iskra”, kao podršku bolesnoj djeci i radu Roditeljske kuće.

– Prije pet godina sam izgubio suprugu i u znak sećanja na nju i na njenu borbu sa opakom bolešću, svoju ušteđevinu sam poklonio najmlađim borcima. Moj životni moto je da pomažem ljudima, drugačije ne znam i mislijm da život bez saosjećanja i solidarnosti nema smisla – kaže Bojan za Srpskainfo.

Gubitak voljene supruge nije jedino iskušenje koje je preživio. Kao dijete je osjetio kako je surov izbjeglički život.

Kao tinejdžer je u vihoru rata iz rodnog Drvara došao u Banjaluku i počeo život iz početka.

– Danas je Banjaluka moj grad. Ali, i Drvar je moj grad. Imam dva zavičaja i u njima mnogo prijatelja – kaže Bojan.

Recept sa štednjom najsitnijeg novca “uvježbao” je prije nekoliko godina, kada je sakupio 7.400 kovanica od po pet feninga i otplatio ratu za kredit.

Na taj način je htio da pokaže ljudima da griješe kada ne uzimaju sitniš i smatraju ga bezvrijednim.

Za male borce iz “Iskre” sakupio je 20.000 kovanica, a sada planira novu, mnogo ambiciozniju akciju.

–Želim da skupim 500 kilograma kovanica od po 5 feninga i da sve podijelim porodicama koje imaju djecu, a potrebna im je podrška – kaže Bojan.

Procjenjuje da će tako sakupiti oko 10.000 KM, odnosno oko 5.000 evra.

–Želim da tim novcem podržim 10 porodica sa po 500 evra – kaže Bojan.

Među onima koje želi podržati je i njegova sugrađanka iz Drvara Ana Gloginja, mlada majka koja je korisnica invalidskih kolica.

Ana je imala 25 godina, kada je 2019. godine na nju pucao policajac. Jedva je preživjela i više nikad nije stala na svoje noge.

Bojan je spreman da pomogne i drugim mladim roditeljima, a da bi u tome uspio pozvao je Banjalučane da mu se pridruže.

–Do sada sam sve sakupljao uglavnom sam. Ponekad bi iznos u kasici pojačao s adobrim bakšišom, od 20 ili 30 KM, ili bi kolege konobari pomogli prilogom. Sada želim da mi se u sakupljanju kovanica pridruže sugrađani – kaže Bojan.

Najavljuje da će pred izbore postaviti svoj štand na Trgu Krajine.

–Eto, političari će skupljati glasove, a ja kovanice, kako bismo zajedno pomogli porodicama s djecom – zaključuje Bojan Marčeta.