Zbog neisplaćenih subvencija za javni prevoz: Grad Banjaluka pred milionskom tužbom

02.04.2024. | 14:57

Grad Banjaluka bi se mogao suočiti sa milionskom tužbom autobuskih prevoznika zbog dugovanja na ime subvencija za javni prevoz iz prošle godine ukoliko ubrzo ne pronađe način da isplati taj novac, saznaje CAPITAL.

Vlast u Banjaluci se obavezala da će prevoznicima plaćati subvencije za mjesečne karte za određene kategorije stanovništva, a osim toga Grad je na sebe preuzeo teret poskupljenja cijena karata.

Međutim, isplata tih sredstva je kaskala tokom cijele prošle godine i u pojedinim momentima dug je iznosio više od dva miliona.

Dio duga iz 2023. godine je gradska vlast isplatila i trenutno redovno isplaćuje obaveze iz ove godine, ali određen iznos dugovanja iz 2023. godine Grad Banjaluka, prema našim informacijama, ne želi da prizna.

Naime, Gradska uprava nedavno je firmama koje su zadužene za autobuski prevoz u Banjaluci, vratila fakture za izvršene usluge prevoza putnika od maja do decembra 2023. godine u ukupnom iznosu od oko 1,3 miliona KM.

U dopisu Grada Banjaluka koji je stigao na adrese prevoznika, a u koji CAPITAL je imao uvid, navedeno je da fakture koje vraćaju „nije moguće evidentirati u finasijskim knjigama Gradske uprave Banjaluka s obzirom na to da za iste ne postoji valjan pravni okvir u formi zaključenog ugovora između prevoznika i Grada Banjaluka“.

Time Grad Banjaluka odbija da prizna potraživanja prevoznika, a samim tim i ne priznaje dug prema banjalučkim prevoznicima.

„U pitanju su fakture koje je Gradska uprava uredno i na vrijeme primila sa svim prilozima i spiskovima i nisu u zakonskom roku uložili primjedbe na dostavljene račune. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je lani više puta priznavao da postoji dug i obećavao da će on biti izmiren, ali to se nije desilo. Takođe, niko nije pominjao potrebu da se potpiše ugovor“, kaže dobro obaviješteni izvor CAPITAL-a.

Smatra da Grad Banjaluka na ovaj način želi riješiti probleme sa gradskim finansijama, odnosno želi smanjiti ukupni iznos neizmirenih i neevidentiranih obaveza u budžetu grada iz prošle godine.

Naime, zbog neusvajanja drugog rebalansa budžeta grada za 2023. godinu Grad Banjaluka nije bio u mogućnosti na vrijeme da izmiri svoje obaveze niti da ih proknjiži. Te obaveze gradska vlast sada želi da proknjiži kroz ovogodišnji rebalans budžeta, koji je u skupštinskoj proceduri. Odbornici su već odobrili nacrt rebalansa u kojem su neizmirene obaveze evidentirane u iznosu većem od deset miliona KM, mada ni to nije konačna cifra. Ona bi trebala biti poznata u prijedlogu rebalansa budžeta koji je u pripremi, naš izvor tvrdi da bi ona mogla biti veća od do sada navedenog iznosa.

Ukoliko se ovo pitanje ne riješi ubrzo, kaže, da prevoznici nemaju drugog izbora već da idu sa tužbom zbog duga na ime subvencija za glavni iznos i kamatu. To bi Grad Banjaluku moglo koštati puno više nego da su platili glavnica duga.

„Tužba ne brine puno ljude u Gradskoj upravi. Ono žele na brzinu da riješe trenutnu situaciju, a dok sudovi riješe to pitanje ko zna koliko će proći vremena i ko će biti gradonačelnik Banjaluke“, precizirao je naš izvor.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da subvencije za prevoznike u 2023. godini nisu isplaćene u potpunosti zbog neusvajanja drugog rebalansa budžeta grada i dodaje da to nije jedina obaveza Grada prema dobavljačima i izvršiocima usluga.

„S obzirom na to da nemamo rebalans pojavio se problem kako to ljudima platiti”, rekao je za CAPITAL Stanivuković i dodao da Grad ne bježi od duga prema prevoznicima koji iznosi oko 1,5 miliona maraka.

Kaže da je rješenje da se pripremi plan otplate duga za sve njih.

„Sve obaveze prevoznika koje su časno i pošteno radili, Grad apsolutno prihvata, ali naša obaveza je da nađemo pravni način da se to uradi. Jedan od načina je i taj plan otplate koji se priprema i koji treba ići na Skupštinu grada”, naveo je on.

Na pitanje zbog čega je Grad vratio fakture prevoznicima ako planira da im isplati dugove Stanivuković kaže da ne zna zašto je to urađeno.

“To su neke tehničke stvari sa kojim nisam upoznat. To je kao da me pitate sto je sekretarica jutros izašla iz kabineta.Vršili su uslugu za Grad i sve će im biti plaćeno”, kazao je Stanivuković.