Konačno njihovo: Riješen problem sa imovinom porodica poginulih boraca u Ramićima

Gradonačelnik Draško Stanivuković potpisao je danas ugovore o prenosu prava svojine na parcelama u naselju Ramići sa predstavnicima 12 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, čime se konačno rješavaju imovinsko-pravni odnosi i te porodice dobijaju vlasništvo na parcelama na kojima su izgradili svoje stambene objekte, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Srećan i tužan trenutak u isto vrijeme. Srećan jer rješavamo jedan problem koji je čekao 20 godina. Dakle, ovi ljudi koji su dali sve svoje za Republiku Srpsku, njihova djeca i najuži krug rodbine dvije decenije čekaju da se riješe imovinsko-pravni odnosi i da ovi placevi i njihova ognjišta i kuće pripadnu njima. Nažalost, tužno je jer neki od njih nisu doživjeli rješenje ovog izazovnog problema”, kazao je gradonačelnik Stanivuković poslije susreta sa ovim porodicama.

U saradnji sa drugim nadležnim institucijama, aktuelna gradska administracija je za samo nekoliko mjeseci uspješno riješila ovaj problem i prema riječima gradonačelnika – ispravila jednu vrstu nepravde.

“Riječ je od oko 40-50 članova ovih porodica koji to definitivno zaslužuju i danas oni konačno mogu da kažu da je to njihovo i da niko ne može to da dovede u pitanje”, naglasio je on, ističući da zna tu njihovu brigu jer ih je obilazio ranije i kao odbornik i, prije svega, kao čovjek.

Poručio je i drugim porodicama koje imaju ovaj problem da su i tu vrlo blizu rješenja i da se upravo na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine Grada nalazi takva odluka za Drakulićku ulicu.

“Nastavićemo dalje u Ramićima da rješavamo probleme koje ove porodice imaju. Prije svega, sada treba da uđu u proces legalizacije i s obzirom na to da su dugo čekali, ovi predmeti biće prioritetni. Takođe, provjerićemo mogućnosti izgradnje kanalizacije i drugih stvari koje su im potrebni kako bi imali jedan ugodniji ambijent za život”, kazao je gradonačelnik i zahvalio svim organizacijama i institucijama koje su dale svoj doprinos da se zajedničkim snagama riješi ovaj dugogodišnji problem.

Stanislav Brkić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banja Luka  kazao je da je ovih 12 porodica prije 19 godina dobilo placeve, izgradili kuće, ali da ih nisu mogli legalizovati niti biti vlasnici tih kuća.

“Bili smo uporni i sada je ovaj problem konačno riješen”, naglasio je on.

Koviljka Kovačević, majka poginulog borca kazala je da je u ime porodica poginulih Dragočaj-Ramići obišla brojne kancelarije tražeći da se riješe njihovi problemi koji su trajali 20 godina.

“Žalosna sam što sam izgubila sina, ali i ponosna što sam imala takvog vojnika.  Danas sam i sretna i tužna što sam ovo dočekala. Hvala svima koji su radili za nas i što se ovo pitanje konačno riješilo. Imam još dva sina i večeras ih zovem da ih obradujem” rekla je ona.

Ostavite komentar: