Kao da su od zlata: Evo cijena „top“ najskupljih kvadrata u Banjaluci

29.09.2021. | 07:25

Najskuplji kvadrat u Banjaluci mogao bi dostići čak šest hiljada maraka i to u luksuznom stambeno-poslovnom kompleksu “Bijeli dvor”, koji firma „Tempo gradnja“ u vlasništvu Veselina Malbašića gradi u strogom centru grada, potvrdili su iz agencije za promet nekretninama „Remax“.

Malbašić za BL portal ističe da će uskoro predstaviti zvanične cijene kvadrata u kompleksu “Bijeli dvor”.
“Trenutno nismo u mogućnosti dati bilo kakvu informaciju o cijenama za tu lokaciju. Sve potrebne informacije biće dostupne od 1.decembra ove godine”, navodi Veselin Malbašić.

Ranije predstavljeni izgled kompleksa “Bijeli dvor”

U odnosu na „Bijeli dvor“ nešto malo zaostaju najavljene cijene u kompleksu „Centar“ koji preduzeće MG Mind uveliko gradi u takozvanoj „rupi“, preko puta Uprave za indirektno oporezivanje.
“Najavljena cijena na toj lokaciji je preko 4.000 KM po kvadratu. Potražnja za stanovima u Banjaluci je dosta dobra i taj trend rasta prisutan je nekoliko godina. Zato je logično što i cijene rastu”, kaže Dragan Milanović, vlasnik agencije “Remax”.
Cijene još nisu formirane, ali očekujemo da će biti između četiri i pet hiljada maraka, potvrdio je za BL portal Stanislav Ćuso, direktor firme „City Mall“ i napominje da gradnja stambeno-poslovnog kompleksa „Centar“ ide planiranom dinamikom.
„Projekat ima sve potrebne dozvole za podzemne etaže, lamelu 1, 3 i 4 i čekamo za lamelu 2 i 5. Dozvole ostaju iste kakve su izdate na početku, a to je šest spratova plus uvučene etaže. To su građevinske dozvole koje su pravosnažne i koje su aktivne. Ništa nema prikriveno i sve potrebne informacije se nalaze na tabli na lokaciji gdje se gradi objekat“, dodaje Ćuso.
Iako se gradi već peti sprat, a balkoni naziru, javnost još čeka odgovor gradonačelnika kako će taj kompleks izgledati u završnici. Draško Stanivuković se više puta sastajao sa investitorom i arhitektama, a početkom septembra je najavio da će kroz mjesec dana sve biti i zvanično predstavljeno.

Mimo ova dva luksuzna kompleksa, i nešto “jefitnija” novogradnja u užem centru dostigla je 3.500 KM. Prema podacima iz agencija, u naselju “Park” preko puta šoping mola “Delta Planet” kvadrat se “popeo” na 3.100 KM, jer je sa sa svakom novom lamelom sve skuplji.
“U krugu tranzita nemate novogradnju ispod 2.500 KM po kvadratu. U Novoj Varoši u kompleksu koji se gradi cijena je 3.500 KM po kvadratu, na Hisetama i Obilićevu  do 2.800 KM“, kaže Aleksandar Vuković iz agencije „Condo“ i napominje da na porast cijena utiče nedostatak kvalitetne radne snage.
Cijena kvadrata ne može da bude ista kao nekada i zbog skoka cijena građevinskog materijala, ističe Tanja Talić iz agencije „TnTnekretnine“. Napominje da potražnja za stanovima u Banjaluci stalno raste i da se najviše traže stanovi od 30 do 65 kvadrata.
„Nema pravila ko danas kupuje stanove. Mladi bračni parovi prednjače u kupovini stanova čiji je kvadrat do 2.300 KM. Do njih dolaze uglavnom preko povoljnijih stambenih kredita sa manjom kamatnom stopom“, kaže Talićeva.
U agenciji “Remax” dodaju da skoro polovina kupaca nekretnina nije iz Banjaluke. Uglavnom se radi o našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, a tu su i kupci iz manjih gradova širom Republike Srpske. Njihova “statistika” pokazuje i da se novogradnja sve više traži, iako su “stari” stanovi i dalje jeftiniji.
Ipak, i tu ima ekstremnih slučajeva, pa se, na primjer, stan u zgradi iz 60-tih godina prošlog vijeka, na atraktivnoj lokaciji preko puta Narodnog pozorišta, prodaje za  fantastičnih 9.000 KM po kvadratnom metru. Taj, jednoiposoban stan od 54 kvadrata, ponuđen je na prodaju po fiksnoj cijeni od nevjerovatnih 486.000 KM, a prodavac je, kao opravdanje za takvu cijenu, izdvojio to što se nalazi na prvom spratu i što se može prenamijeniti u poslovni prostor.