Jubilej Doma zdravlja Banjaluka: Obilježavanje 20 godina od osnivanja službe porodične medicine

Od osnivanja Službe porodične medicine sa edukativnim centrom banjalučkog Doma zdravlja proteklo je jubilarnih 20 godina koje će ova zdravstvena ustanova obilježiti nizom aktivnosti i organizacijom svečane akademije pod sloganom “Čuvar Vašeg zdravlja – Dom zdravlja Banjaluka”.

Svečana akademija biće upriličena u srijedu, 25. maja, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz ove zdravstvene ustanova naveli su da su odredili mjesec maj za mjesec u kojem će kroz niz aktivnosti obilježiti ulazak u treću deceniju postojanja Službe porodične medicine sa edukativnim centrom i 28 godina od osnivanja Doma zdravlja.

Oni su podsjetili da je Služba ambulanti porodične – opšte medicine sa edukativnim centrom, u Domu zdravlja, osnovana 2002. godine u skladu sa reformom zdravstvenog sistema primarne zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

“Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske, koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske 1999. godine, predvidio je znatne promjene na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Te promjene, između ostalih, podrazumijevale su i potpuno novi koncept primarne zdravstvene zaštite u vidu osnivanja Službi porodične medicine sa timovima porodične medicine”, napomenuli su iz Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove naveli su da je na ovaj način korisnicima usluga omogućeno da imaju svog porodičnog doktora, specijalistu porodične medicine, te medicinske sestre – tehničare koji bi u kontinuitetu brinuli o njihovom zdravlju, kao i o zdravlju članova njihovih porodica.

“Ovakvim načinom djelovanja korisnici naših usluga su dobili mogućnost lakšeg pristupa svojim doktorima, bržu i sveobuhvatniju brigu o njihovom zdravlju, kao i kontinuirano praćenje i prevenciju bolesti kroz različit spektar preventivnih pregleda”, naveli su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz ove zdravstvene ustanove podsjetili su da donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti 1999. godine Dom zdravlja u Banjaluci, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, postaje nastavno-naučna baza za Katedru porodične medicine.

Te iste godine, kako se navodi u saopštenju, prvu generaciju specijalizanata porodične medicine čine 24 doktora opšte prakse, od kojih je i znatan broj doktora iz Doma zdravlja Banjaluka.

Svoje specijalističke studije iz porodične medicine prva generacija doktora završava 2002. godine, kada se u banjalučkom Domu zdravlja uspostavlja rad Službe ambulanti porodične – opšte medicine sa edukativnim centrom, te započinje registracija pacijenata u timove porodične medicine.

Ostavite komentar: