Sindikat burno reagovao na najavu gradonačelnika: Radnici mjesecima manju platu primaju zahvaljujući Stanivukoviću

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je danas da će radnicima Gradske uprave poslije 15 godina biti povećane plate, na šta je uslijedila burna reakcija Bože Marića, predsjednika Sindikata uprave Republike Srpske.

On je rekao da radnici Gradske uprave Banjaluka mjesecima primaju manju platu zahvaljujući gradonačelniku Stanivukoviću.

– Iako su plate rasle u više navrata od 2007. godine, radnici Gradske uprave i javnost moraju da znaju nekoliko važnih činjenica u vezi današnje bombastične najave prvog čovjeka Banjaluke. Prije svega gradonačelnik i predsjednik te famozne sindikalne organizacije koja je pod apsolutnom kontrolom gradonačelnika i ljudi bliskih Kabinetu gradonačelnika, prije par mjeseci su potpisali aneks kolektivnog ugovora za zaposlene u Gradskoj upravi na nezakonit način, jer ta famozna sindikalna organizacija nikada nije potpisala osnovni tekst ugovora pa se postavlja pitanje kako su oni potpisali izmjene i dopune kolektivnog ugovora za zaposlene u GU Banjaluka početkom 2022. godine – navodi Marić.

Kako je napisano u reagovanju, oni su prilikom zaključivanja izmjena uredili manji obim prava od prava propisanih Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, koji je jedini pravni osnov za utvrđivanje plata zaposlenih u 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

– Pored toga, radnici Gradske uprave Banjaluka u januaru nisu dobili povećanje zarada koje je proisteklo izmjenama Zakona o doprinosima, jer je smanjena zbirna stopa doprinosa na plate što je trebalo da se reflektuje povećanjem plate svakom radniku za 1,8 odsto što u nominalnom iznosu od prvog januara znači uvećanje za cca 30 KM. Gradonačelnik Draško Stanivuković koristeći model “ćutanje administracije” već nekoliko mjeseci ne odgovara na zahtjeve sindikalne organizacije koja djeluje u okviru Sindikata uprave Republike Srpske i koja ga upozorava da ne postupa po slovu zakona – rekao je Marić.

Navodi da je u međuvremenu više od 80 članova sindikata uložilo Prigovore na izdata Rješenja jer su im plate manje i do 200 KM.

Istakao je da je gradonačelnik bio dužan da primjeni nove koeficijente koje je Sindikat uprave Srpske ispregovarao sa Vladom Srpske i koji su na snagu stupili 11. februara, čime je automatski došlo do povećanja plata zaposlenih u lokalnim samoupravama osim u Gradskoj upravi Banjaluka.

– Jedini i isključivi krivci zašto zaposleni u Gradskoj upravi i dalje imaju manje plate nego što je zagarantovano PKU od februara 2022. godine (čistačice cca 150 KM, vatrogasci 200 KM, radnici u Parking službe 150 KM, službenici sa VSS cca 120 KM) su gradonačelnik i predsjednik “gradonačelnikovog sindikata” koji pristaje na svakakve gluposti – navodi se u Marićevom reagovanju.

Kako je napisano, na današnjoj sjednici sindikalne organizacije u okviru Sindikata uprave Srpske usvojen je niz zaključaka, a jedan od njih se odnosi na pokretanje tužbi protiv gradonačelnika Stanivukovića i Gradske uprave Banjaluka zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, ali i nepostupanja po odredbama Posebnog kolektivnog ugovora.

– Radnici treba da znaju pravu istinu, za povećanje plata u Gradskoj upravi Banjaluka nije zaslužan Draško Stanivuković, već isključivo Sindikat uprave Republike Srpske kao reprezentativni Sindikat koji je kroz izmjene Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima jedinica lokalne samouprave izborio veće koeficijente i povećanje plata zaposlenima. Obaveza gradonačelnika Stanivukovića je da radi svoj posao u skladu sa zakonom i da decidno primenjuje koeficijente, a ne da prikuplja lažne lovorike i zasluge za povećanje plata sa kojima on lično nema ništa – navedeno je u reakciji.

Ostavite komentar: