Ispraćaj cijenjenog profesora! Održana komemoracija Miloradu Telebaku u Banjaluci

Komemoracija povodom smrti Milorada Telebaka održana je danas u Narodnom pozorištu Republike Srpske, kući gdje je ovaj ugledni lingvista i profesor godinama unazad radio kao lektor.

Skup je započeo minutom ćutanja a završio pjesmom “Hercegovina” Jovana Dučića koju je, u čast Telebaka i njegove rodne grude, govorio glumac Aleksandar Stojković Piksi.

Milorad Telebak bio je najpoznatiji lingvista na ovim prostorima, najbolji u svom poslu i to niko nije dovodio u pitanje, rekao je danas profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dragomir Kozomara.

Kozomara je na komemoraciji povodom smrti Telebaka rekao da je ovaj srpski lingvista u najtežim ratnim okolnostima, kao pravi narodni učitelj, počeo misiju opismenjavanja svog roda.

“Sve nas je učio i ušao u srca svih nas. Ostalo je uvrženo u narodu – `tako je govorio Telebak…`”, naveo je Kozomara.

Prema njegovim riječima, Telebak je bio nesvakidašnja pojava u “ovo ružno vrijeme” koje prati srpski narod posljednjih 20-30 godina.

“Ostaće zapamćen kao nesvakidašnja ličnost koja nas je za sve te godine učila i, nadam se, dobro naučila svojim autoritetom koji je sticao svojom nenametljivošću”, kaže Kozomara.


Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig istakla je da će ova ustanova kulture njegovati uspomenu na rad, zalaganje i ljubav koju je profesor Telebak jednako dijelio i prema jeziku i prema teatru.

Na komemoraciji su govorili i profesor Predrag Ćeranić, književnik Jovo Čulić, glumica Ermina Kurevija Nišić, koja se od Telebaka oprostila u ime Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, te glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija.

Milorad Telebak rođen je 1942. u Nevesinju. Godine 1992. dolazi u Banjaluku. Bio je angažovan kao lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio-televiziji Republike Srpske.

Bio je član Komisije za fonologiju i Komisije za standardni jezik u školstvu, administraciji, izdavaštvu i javnim glasilima, te član Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom NJegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda, a dobitnik je i književnih nagrada “Sveti Sava”, “Kočićevo pero” i “Stuplje”.

Profesor Milorad Telebak autor je poznatog televizijskog serijala “Govorimo srpski”, brojnih radio-emisija, priručnika i novinskih tekstova o srpskom jeziku.

Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi Srba.

Milorad Telebak preminuo je u 79. godini.

Ostavite komentar: