GIK Banjaluka: Pravo glasa imaju 194.193 birača

Pravo glasa u Banjaluci na predstojećim opštim izborima imaju 194.193 birača, koji će glasati na 266 redovnih biračkih mjesta, te na po jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim listićima i u odsustvu, izjavio je Srni predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Banjaluka Dubravko Malinić.

Malinić je naveo da 2.015 birača koji su u inostranstvu mogu da glasaju putem pošte, a ukoliko se na dan izbora zateknu u Banjaluci svoju garađansku dužnost mogu da obave na biračkom mjestu ovlaštenom za izdavanje nepotvrđenih glasačkih listića.

On je rekao da će u Banjaluci biti angažovano 25 mobilnih timova, te da će biti pokrivene sve ustanove za socijalno staranje, kao i birači koji su prijavljeni da glasaju putem mobilnog tima, a koji zbog starosti i bolesti ne mogu otići na biračko mjesto.

Malinić je naveo da je izborni materijal stigao, te da će ga birački odbori preuzeti dan pred izbore u subotu, 1. oktobra.

“Birački odbori imaju obavezu da 1. oktobra urede biračka mjesta, najkasnije 12 časova prije početka glasanja, a sav birački materijal ostaje na biračkim mjestima obezbijeđen uz prisustvo policijskih snaga”, rekao je Malinić.

On je naveo da na izborima učestvuju 63 politička subjekta.

Malinić je istakao da je GIK spreman, te da se na sajtu grada mogu naći lokacije biračkih mjesta.

“Građani mogu putem kol-centra Centralne izborne komisije (CIK) da provjere na kom biračkom mjestu glasaju slanjem SMS-a na broj 091/12-12-12”, rekao je Malinić.

On je rekao da je u Banjaluci registrovano 7.215 posmatrača političkih subjekata kojima GIK odobrava akreditacije, dodavši da ima i posmatrača udruženja građana kojima CIK odobrava akreditacije.

Ostavite komentar: