Cilj je jasan! Banjaluka obilježava kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u prostorijama Doma omladine otvorena je izložba „Ruke stvaraju život bez nasilja“, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Grad Banjaluka, kako je istakla Nevena Blagojević – Podrić, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku – redovno podržava aktivnosti Fondacije „Udružene žene Banjaluka“, koje organizuju s ciljem podizanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

“Svake godine podržavamo kampanju „16 dana aktivizma“ putem različitih aktivnosti. Danas iz Doma omladine pozivamo sugrađane da posjete ovu izložbu, koju su radile žene štićenice Sigurne kuće”, kazala je ona.

Kako su kazali iz Fondacije „Udružene žene Banjaluka“, izložbom su obuhvaćeni različiti radovi koji su nastali u okviru radno – okupacione terapije sa ženama i djecom, koji koriste posebnu mjeru podrške u Sigurnoj kući.

U ime Fondacije, Amela Bašić – Tomić, koordinatorica Sigurne kuće zahvalila je Gradu Banjaluci, Centru za socijalni rad i članovima drugih nevladinih organizacija što su dolaskom podržali izložbu u Domu omladine.

“Grad Banjaluka je finansijski podržao realizaciju ove kampanje, što nam je od izuzetnog značaja”, istakla je ona.

Kako je kazala, izložba „Ruke stvaraju život bez nasilja“ predstavlja jednu od preventivnih aktivnosti u okviru kampanje „16 dana aktivizma“, kroz koju je omogućeno i članovima lokalne zajednice da se uključe i na taj način daju svoj doprinos borbi protiv ovog velikog društvenog problema. Izložba u Domu omladine trajaće 25. i 26. novembra u periodu od 11 do 17 časova. Prodajnog je karaktera, a sav prihod biće uručen ženama koje su kreatorke prodatih proizvoda.

„Nisi sama“: SOS telefon 1264

Ova fondacija ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške ženama i djeci žrtvama nasilja putem SOS telefona za žene žrtve nasilja koji su uspostavili početkom 1997. godine.

Pozivom na SOS telefon 1264, koji je aktivan 24 časa, žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. SOS poziv je besplatan i anoniman ukoliko osoba koja traži pomoć to želi. Pozivom na SOS telefon takođe može se prijaviti nasilje ili dobiti informacije i savjet kako pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u vašem bliskom okruženju.

Ostavite komentar: