Buktinja u centru Banjaluke: Procijenjena šteta u “Elektrokrajini” 256.200 KM

15.11.2023. | 09:58

U požaru koji je 9. oktobra zahvatio dio pomoćnog poslovnog objekta “Elektrokrajine” u centru Banjaluke izgorjela je jedna etaža i krov objekta, a procijenjena šteta je 256.200 KM, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

Stručni saradnik za komunikaciju u “Elektrokrajini” Predrag Klincov podsjetio je da su pravovremenim aktiviranjem protivpožarnog alarma svi radnici bezbjedno i na vrijeme napustili vatrom zahvaćeni objekat i susjednu glavnu zgradu Direkcije, tako da nije bilo povrijeđenih.

Klincov je rekao da su sve baze podataka i važna dokumentacija “Elektrokrajine”, ključna za poslovni proces, sačuvane i na sigurnom, jer se nalaze u duploj digitalnoj formi, pohranjeni u serverima na odvojenim lokacijama koje nisu bile pogođene požarom.

“`Elektrokrajina` je formirala stručnu komisiju za procjenu štete od požara, koja je ukupnu štetu na građevinskom objektu, kancelarijskom namještaju i tehničkoj opremi procijenila na iznos od 256.200 KM”, naveo je Klincov.

On je rekao da je preduzeće, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, sprovelo postupak izbora izvođača radova na građevinskoj sanaciji objekta.

Prema riječima Klincova, sanacija, između ostalog, podrazumijeva uklanjanje i odvoz ostataka izgorjele krovne konstrukcije, stolarije, kancelarijskog namještaja i šuta, te neophodnu osnovnu sanaciju – postavljanje nove krovne konstrukcije i spoljne stolarije s ciljem zaštite objekta od negativnih atmosferskih uticaja.

“Ugovor u iznosu od 169.890 KM bez PDV-a zaključen je 2. novembra sa firmama `Almako` i `Veco gradnja` iz Banjaluke, koje su dostavile zajedničku ponudu”, naveo je Klincov.

Klincov je rekao da je rok završetka radova 25 radnih dana.